Американският артист от български произход Кристо стана доктор хонорис кауза на университета в Торино, Италия, предаде агенция ANSA. Художникът, който миналата година осъществи инсталацията си "Плаващите кейове" на бреговете на езерото Изео в страната, обяви, че в момента е насочил цялата си енергия към изграждането на "Мастаба" - мащабна структура в пустинята на Абу Даби, която ще е и единствената перманентна ленд арт творба под негово и на съпругата му име.

Пирамида от 410 хиляди хоризонтално разположени разноцветни барела, "Мастаба" трябва да се превърне в най-голямата скулптура в света. Проектът е замислен още през 1977 г. от артиста и вече покойната Жан-Клод, но както повечето му произведения търпеливо чака реда си няколко десетилетия. "Необходими са много ресурси и сложна инженерна работа върху площ от 16 квадратни километра", обясни Кристо пред официалните гости в Торино. Той добави, че заветът на Жан-Клод, починала през 2009 г., бил да продължава да работи.

Пред италианския "Ла Стампа" артистът добавя, че има много почетни титли, но тази е първата му от Италия, страна, в която с Жан-Клод са осъществили голям брой проекти. През 1999 г. артистите "опаковаха" вътрешността на двореца "Брикеразио" в града.

"Плаващите кейове" - първият голям проект на артистичната двойка от десетилетие, бе едно от художествените събития на 2016 г. и привлече над 1,5 млн. посетители на езерото Изео в рамките на 3 седмици. Пред "Ла Стампа" Кристо казва, че не би определил това с думата "успех", а като "чиста радост". "Колкото по-дълго време се е раждал един проект, толкова по-голяма е радостта да го видиш реализиран", коментира художникът.

И допълни, че дългият процес по осъществяване на творбите не го изнервя. "С ленд арта е така. Трябва да си взаимодействащ с конкретното място, с хората, които живеят там, и законите, да прекараш безкрайни часове в обсъждане на нещо, което не съществува и никога не е било правено преди. Проектите съществуват единствено в главите на тези, които искат да ги направят, и хората, които искат да ги спрат. От тази динамика се ражда нова енергия", казва Кристо.

Неотдавна художникът се отказа от друг общ план с Жан-Клод - опаковането на 68-километрова отсечка от река Арканзас в Колорадо с бял балдахин. "Над реката" бе в подготовка повече от 20 години и бе обект на правни спорове между художника и природозащитници, но Кристо обяви, че я изоставя в знак на протест срещу новия американски президент Доналд Тръмп, с когото би трябвало да си сътрудничи за осъществяването й. По сметките му, цитирани в "Ла Стампа", отказът му струва 40 млн. долара. Но "това е привилегията да работиш само за себе си и да се самофинансираш." Според Кристо Жан-Клод не би имала против. "Тя беше по-радикална от мен, щеше да направи същото", казва той.

Dnevnik.bg