Летящите насекоми са намалели с повече от 75% за почти 30 години в Германия. Това показват проучвания в над 60 защитени зони в страната, съобщава БиБиСи и други световни медии.

Причините за този "драстичен спад" засега са неизвестни. Изследването е публикувано в списание "Plos One".

"Това е първото проучване, което изследва общата биомаса на летящи насекоми и потвърждава нашите притеснения от последните десетилетия", коментира Каспар Холман от университета "Радбоуд" в Холандия.

Изследването се основава на измерване на биомасата на всички насекоми в 63 защитени зони в Германия през последните 27 години от 1989 г. насам. Данните включват хиляди различни насекоми, като пчели, пеперуди и молци.

Загубата им има сериозни последици за цялата екосистема и биоразнообразието. Те са хранителен източник за много птици, земноводни, прилепи и влечуги, докато растенията разчитат на насекоми за опрашване.

Констатацията е още по-тревожна, като се има предвид, че това се случва в природните резервати, които са предназначени за защита на насекоми и други видове, предупреждават изследователите.

Учените обясняват, че драматичният спад се наблюдава независимо от местообитанието, как се използва земята, нито от времето. Така експертите не могат да обяснят причините за този феномен. Налице е спешна необходимост да се разкрият причините и степента на спада при всички насекоми.

"Ние не знаем точно каква е причината", казва Ханс де Кроон, също от университета "Радбоуд", който ръководи изследването. "Това проучване показва колко е важно да имаме добри програми за мониторинг. В момента се нуждаем от повече изследвания, за да установим тези причини, това е наистина важен приоритет."

В същото време изследователите наблягат на важността да бъдат въведени мерки, полезни за насекомите. Например засаждането на ивици цветя около земеделските земи и свеждане до минимум на въздействието на интензивното земеделие.

Dnevnik.bg