Филмът "Безбог" на Ралица Петрова е номиниран за приза на асоциацията на филмовите критици ФИПРЕССИ "Европейско откритие на годината" в рамките на Европейските филмови награди, съобщиха организаторите на "София филм фест".

"Безбог" ще се бори за отличието с още четири заглавия - "Bloody Milk / Petit Paysan" (Франция) на режисьора Хюберт Шаруел, "Lady Macbeth" (Великобритания) на режисьор Уилям Олдройд, "Summer 1993 / Estiu 1993" от Испания на Карла Симон и "The Eremites / Die Einsiedler" от Германия, с режисьор Рони Трокер.

Пълнометражният дебют на Ралица Петрова спечели "Златен леопард" в Локарно миналата година и има над 25 други национални и международни награди.

В следващите седмици членовете на Европейската филмова академия, аналог на американската, която връчма наградите "Оскар", ще гласуват и номинациите в основните категории – за Европейски филм, режисьор, актьор, актриса, сценарист. Те ще бъдат оповестени на 4 ноември.

Наградите на ЕФА са едно от престижните отличия на континента.Тази година заключителната церемония ще бъде на 9 декември в германската столица Берлин.

Dnevnik.bg