Германският канцлер Ангела Меркел заяви по време на заседанието на Европейския съвет в Брюксел, че положението с човешките права в Турция е неприемливо и че лидерите от Европейския съюз са поискали Европейската комисия да проучи въпроса за съкращаване на предприсъединителната помощ за Анкара по "отговорен начин", съобщава БТА.

Меркел призова своите колеги да съкратят финансирането, което ЕС предоставя на Турция за присъединяване към общността. Германският канцлер беше подкрепена от Белгия и Холандия. Но в изявление пред журналисти след вечеря, на която лидерите обсъдиха отношенията с Турция, Меркел каза, че иска обща позиция на ЕС за присъединителните преговори и че диалогът с Анкара трябва да продължи. Меркел също така заяви, че не предвижда преговори с Турция за разширяване на митническия съюз с ЕС.

Австрийският канцлер Кристиан Керн каза, че предприсъединителните фондове са били предназначени да помогнат на Турция да се приближи до европейските стандарти за върховенство на закона.

"Това явно не беше успешно", заяви той и отбеляза, че е време тази концепция да се преосмисли.

Вчера българския премиер Бойко Борисов се обяви против призивите да бъдат прекратени преговорите за членство на Турция в ЕС. По думите му тезата анти-Турция печели избори, но Турция е най-големият съсед на ЕС, а и на България.

Dnevnik.bg