Общинската фирма „Чистота“ е готова да поеме събирането и извозването на боклука на част от Шумен, заяви днес за ШУМ.БГ заместник-кметът Боян Тодоров. Поради тази причина общината прекрати

обявената обществена поръчка

Припомняме, тя бе за „събиране и транспортиране на отпадъци, почистване и поддържане, зимно поддържане и снегопочистване на улици и места за обществено ползване на гр. Шумен и кв. Дивдядово, Макак и Мътница, в която градът бе разделен на райони  „Север“ и „Юг“.

Новата ситуация  

„Промени се ситуацията. Всеки момент очакваме да ни доставят техниката за сметоизвозване и ние можем да започнем да чистим едната част от града от началото на следващата година. Останалата техника, необходима на общинското предприятие „Чистота“ вече е доставена и работи. При това положение за сметопочистването ще е нужна само една външна фирма, за което ще обявим нова обществена поръчка. Все още не е решено, коя част от града ще се чисти от общинската фирма и коя от външна“, каза Тодоров.

По думите му най-късно до месец ще пристигнат три вариопреси, камиони за извозване на кофите за боклук. „Машините в момента са в Румъния, фирмата, която ни ги доставя ги подготвя за нашата дейност и до края на месеца ще бъдат тук“, уточни още Боян Тодоров.

Общината върна казаните за боклук

Заместник-кметът допълни, че общината е върнала на фирмата поръчаните казани за боклук. „Направихме комисия, която констатира, че доставените ни казани не са качествени и не отговарят на нашите изисквания, нито за товаренето и разтоварването на боклука, нито за затварянето им. Изпратили сме писмо до фирмата да изпълни техническото ни задание, а ако не направи това ще се обърнем към друга.“, разясни инж. Тодоров.

По отношение на зимното поддържане, което бе включено в прекратената сега поръчка, Боян Тодоров обясни, че то ще бъде възложено на една от фирмите, която спечели обявената процедура за зимно почистване. Тя вече е на финала, каза той.  

ШУМ.БГ