Петима шуменски информатици – състезатели от младшия отбор и втория национален отбор на България се срещнаха с Владислав Кипров, изпълнителен директор на „Лифтком” АД, платинен спонсор на Международния есенен турнир по информатика, който се открива на 23 ноември в Шумен.

По време на разговора възпитаниците на „Школа А и Б“ - деветокласниците Иван Борисов, Иван Смиленов, Сали Басри, Ферит Исмаилов и осмокласника Марин Йорданов от ППМГ „Нанчо Попович“ споделиха, че желанието им е да продължат да се развиват в ИТ сферата, която според тях е бъдещето. „Всички желаем да надграждаме знанията си, да трупаме опит, да станем програмисти, разработващи софтуер“, допълни Иван Борисов.

„Имате избор какви да станете. Трябва да мислите различно и се радвам, че излизате извън очертанията на матрицата, в която се намираме, предварително създадена от нашите близки“, каза Владислав Кипров. Той изрази мнението си пред младите информатици, че медалите са нещо временно, но са важен стимул за продължаване напред. „Те са израз на труда ви и възможност за начален старт и развитие за създаване на такива продукти, които ще оставите след себе си, и които ще променят и подобрят живота на хората“, каза Кипров.

Изпълнителният директор на „Лифтком” смята, че в България реализацията на един можещ човек е много по-добра от тази в чужбина, защото страната ни предлага изобилие от възможности. „Вашето истинско развитие и успех са тук в България. Парите не трябва да са движещия ви мотив. Вие младите хора се изправяте пред предизвикателствата на времето и  поемате рискове, а те не са само тук, но и в чужбина. Въпросът е да премерите риска. Изтичането на експерти, отиващи да работят в други страни в един момент може да доведе до ефекта на черната дупка. Тогава не само тук, но и там няма да има добри специалисти“, изрази позицията си той.

Изпълнителният директор се заинтересува как приятелите се отнасят към успехите  им и от кого информатиците се възхищават. Според Ферит Исмаилов и Иван Смиленов техните приятели и близки ги подкрепят изключително много и те са им благодарни за стимула, който им дават да вървят напред. А Сали Басри изрази възхищението си от своя дядо, който му е пример за подражание. „Той е моят пример и се прекланям пред него. Той е човек, който цял живот се е трудил на село и е изкарвал прехраната на децата си с двете си ръце. Заради дядо искам да остана и да се реализирам именно тук в България, тъй като ИТ сектора позволява мобилност на работното място“, каза той.

Джуниърите, които са отличавани неведнъж с грамоти и награди в различни турнири, а националът Марин Йорданов е носител на два златни и два сребърни медала не изключиха възможността да се занимават и с научна работа в областта на информатиката, давайки пример със своя изключителен ръководител Бисерка Йовчева.

Пресцентър IATI
Платена публикация