Еврокомисарят за бюджета, германецът Гюнтер Йотингер, заяви вчера, че очаква закъснения в реформите на еврозоната заради политическата криза в Германия, предаде "Франс прес", цитирана от БТА.

По всички въпроси за бъдещата роля на Европейския стабилизационен механизъм (ЕСМ) - чиято роля е да помага на изпадналите в затруднения страни от еврозона - за общ бюджет или за министър на финансите на еврозоната, "не можем да взимаме решения без Германия", изтъкна Йотингер пред журналисти в Брюксел.

"Следователно вероятно ще има закъснения", предупреди той, като подчерта, че е "крайно време да се вземат решения по тези въпроси".

"По-сложно е без германско правителство, отколкото с едно съвсем ново правителство", посочи високопоставен европейски източник. Според друг европейски източник "няма да настъпи краят на света, ако отложим реформите с няколко месеца".

Тези изявления се различават коренно от официалната позиция на Европейската комисия, отбелязва "Франс прес". Вчера говорител на комисията увери, че Европа "няма да прави пауза" въпреки германската политическа криза.

Брюксел не отмени представянето на 6 декември на плановете за реформа на еврозоната, които след това ще бъдат предмет на предварителни дискусии (които също не се отлагат) на срещата на върха на държавните и правителствени ръководители от ЕС на 15 декември.

Говорителят на френското правителство Кристоф Кастанер отбеляза, че "всяка слабост на Германия може да бъде тежък удар" за европейските амбиции на Париж.

На пресконференцията в Брюксел Йотингер предупреди за опасността от последствията от "сегашното деликатно положение на германското правителство". По думите му, при временно правителство има ограничения в изявленията. Той призова за бързо съставяне на ново правителство в Германия.

Йотингер предположи също така, че това може да е допринесло за неуспеха на кандидатурите на Бон и Франкфурт да приемат двете агенции на ЕС, които трябва да напуснат Лондон заради Брекзита.

Dnevnik.bg