159 състезатели по информатика от седем страни се включиха в есенния турнир по информатика, който стартира днес.

Отборите от България, Молдова, Полша, Румъния, Русия, Сърбия и Украйна се състезават в единствения по рода си турнир, който се провежда в две възрастови групи – младежка за ученици до 15.5 г. и старша възраст за ученици от гимназиална степен на средното училище.

При откриването на турнира в трети корпус на Шуменски университет "Еп. К. Преславски" участниците бяха посетени от заместник-кмета по образование и култура Найден Косев, който им пожела ползотворна работа и успех. Поздравителен адрес към информатиците и организаторите на турнира изпрати и министърът на образованието и науката Красимир Вълчев.

Ден преди старта Научният комитет и тийм лидерите на отборите работиха до късно, за да направят превод на задачите от състезателната тема на първия ден, а участниците проведоха практическа сесия, по време на която тестваха компютрите за състезанието.

Утре, вторият ден на турнира ще се проведе в Профилирана природоматематическа гимназия "Нанчо Попович" с начален час 10.00. Награждаването на отличените участници в IX Международен есенен турнир по информатика ще бъде на 26 ноември от 09:30 ч. в концертната зала на Община Шумен – „проф. Венета Вичева“.

Тази година IATI се провежда под патронажа на кмета на общината Любомир Христов, а организатори на събитието са Община Шумен, ШУ „Еп. Константин Преславски“, Профилирана природо-математическа гимназия „Нанчо Попович“, Професионална гимназия по механотехника, електроника, телекомуникации и транспорт „Христо Ботев“ и Школа А&Б. Партньори на проявата са Министерството на образованието, Европейската младежка олимпиада по информатика, Районното управление по образование, Мусала-Софт.

Генералният спонсор на проявата е „Лифтком“ АД, благодарение, на който участниците в турнира посетиха първата българска столица Плиска. Те бяха посрещнати на площада от кмета на Плиска Тонка Начева по стар български обичай. На площада беше организиран и своеобразен флашмоб, чрез който беше изписано името на ИТ надпреварата. Състезателите разгледаха още Голямата базилика и Националния историко-археологически резерват „Плиска“.

Пресцентър IATI

Платена публикация