Най-малко 115 са загинали, а десетки са ранени, след като бунтовници задействаха бомба и откриха огън в джамия в северната част на Синай, съобщи "Ройтерс", като се позова на египетски медии и очевидци. По-рано местни издания говореха за 85 убити и над 80 ранени, по-късно - за 115 жертви.

Според свидетели, цитирани от агенцията, линейки са извозвали от джамията "Рауда" в центъра на градчето Бир ал Абед в северната част на полуострова, предава агенция MENA. Недалеч е град Ариш, административен център на Северен Синай.

Източници на Министерството на здравеопазването, цитирани от саудитската телевизия "Ал Арабия", съобщават, че нападателите са открили огън и по линейки. Очевидци твърдят за телевизията, че те са били облечени във военни униформи и са пристигнали на мястото на атаката с джипове. Информацията не е официално потвърдена.

Според египетския сайт Mada Masr джамията е свързана със суфисткия орден "Джаририя" (египетската версия на името е "Гаририя"), който има силно влияние в северната част на Синай. Изданието отбелязва, че през 2013 г- бунтовници задействат взривно устройство в гробницата на суфистки шейх в синайското село Мазар - недалеч от град Бир ал Абед.

Президентът Абдел Фатах ас Сиси вече е свикал спешна среща за сигурността според държавната телевизия. Правителството обяви тридневен траур заради случилото се. Непосредствено след атентата никоя групировка не беше поела отговорност.

Атаката е сред големите нападения на цивилно население от последните месеци - бунтовниците, обявили лоялност към "Ислямска държава", се прицелват основно в полицията и военнослужещи, откакто напрежението ескалира в последните три години. Правозащитници обвиняват властите, че операцията на полуострова е "непозрачна" и че налагат медийно затъмнение за сметка на съмнителни успехи срещу бунтовниците.

В други, макар и по-редки случаи на прицел са коптски храмове и поклонници.

Дневник