Бившият зам.-председател на Софийския градски съд от екипа на Владимира Янева - Богдана Желявска, не е извършила нарушения, реши тричленен състав на Върховния административен съд /ВАС/. Съдът е отхвърлил жалбите на председателя на ВКС Лозан Панов и бившия министър на правосъдието Екатерина Захариева.

Те обжалваха решението на предишния Висш съдебен съвет, който отказа да наложи наказание на Желявска с мотив че не е открил да е извършила дисциплинарни нарушения. В решението на състава на ВСС имаше обаче едно особено мнение - на Камен Иванов.

Богдана Желявска заедно с Петя Крънчева бяха заместници на бившия председател на СГС Владимира Янева.

Мащабна проверка на ВСС в началото на 2015 г. установи нарушения в управлението на СГС и конкретно в разпределянето на делата на случаен принцип. Едно от най-сериозните разкрития на проверката беше, че Желявска в качеството си на ръководител на Гражданското отделение е допуснала делата да се разпределят от съдебен помощник, а тя е подписвала протокол с невярно съдържание, удостоверяващ, че е извършила тя разпределянето.

Дисциплинарно производство срещу трите - Янева, Крънчева и Желявска, беше поискано още от бившия министър на правосъдието Христо Иванов, но наказания получиха само Янева и Крънчева. Въпреки че бяха установени сериозни нарушения на Желявска по конкретни дела, които бяха възбудили широк обществен интерес - тя не е изпратила например на сървъра на ВСС протокола от разпределението на делото за фалита на КТБ.

След като ВСС отказа да й наложи дисциплинарно наказание, Лозан Панов и следващият правосъден министър Екатерина Захариева сезираха ВАС, чийто тричленен състав сега също като ВСС не намери провинения.

Дневник