Министърът на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков посети днес село Хитрино, за да види на място как вървят възстановителните работи една година след влаковия инцидент, отнел живота на седмина и оставил десетки без домове.

С него бяха  председателят на Камарата на строителите в България Николай Станков, народните представители Димитър Александров и Румен Генов, областният управител Стефан Желев, кметът на Шумен Любомир Христов.

Министър Нанков първо влезе за разговор с кмета на Хитрино Нуридин Исмаил.

Исмаил докладва, че 9 от 10-те къщи, дарение от фирми от Камарата на строителите, са почти готови и до дни в тях ще може да се живее.

Другите 13 къщи, които трябва да се построят наново със средства от държавния Социален фонд, се бавят. 7 от тях са на етап груб строеж, но са с покриви, на три са положени основите, а на останалите строителството не може да стартира, заради проблем със собствеността на имотите.

Нуридин Исмаил посочи, че администрацията среща много проблеми от различно естество. Той изказа огорчение от факта, че има местни, които излизат по медиите и говорят за нередности при разпределението на средствата или за недоволни от начина на възстановяване на жилищата им.

„Всички недоволни да дойдат за една кръгла маса пред медиите, да си го изговорим. Да обсъдим всеки един случай на тези обидени, ако има такива. Някой, който се чувства ощетен да застане, аз бих застанал не само там, а пред цяла България. Аз имам сърце да застана пред всички за това, което съм направил. Ние сме малка община, натоварени сме сега с много дейности, но съвестта ни е чиста“, каза Исмаил и добави, че знае от къде идват атаките срещу него.

„Това, което декларира и кметът е, че никой не е получил по-малко от заложените средства, както са разпределени по категории. Обратно - дори на хора е дадено повече. Ще направим пълен отчет колко и как е разходено от публичния ресурс. Кметът ме увери, че както и миналата зима, няма да има хора във фургони“, каза по-късно министър Нанков и добави, че когато става дума за публичен ресурс, винаги има недоволни.

„Но ако критериите са обективни, ако наистина на база на обективните нужди на хората са изразходвани средствата, какво повече може да направи държавата и всяка друга власт. Нека да видим, дали тези нужди са обективни и отговарят на реалностите“, каза той.

Кметът на Хитрино и министър Нанков обиколиха всички засегнати от взрива улици. Те разговаряха с хора, на които къщите са или вече ремонтирани, или са в процес на строеж. Никой от тях не отправи упрек към местната власт.

ШУМ.БГ