Постоянната комисия по образование към Общинския съвет в Шумен одобри връщането на таксите за деца в подготвителните групи на детските градини. „За“ бяха тримата съветници от ГЕРБ плюс Бисерка Йовчева от Реформаторския блок. Радослав Узунов от „Патриоти за Шумен“ се въздържа, а против бе единствено Живка Тонева от БСП.

През последните 3 години такава такса не се събираше. Новото предложение на кметската администрация е в Шумен тя да е 25 лв. на месец, а в селата и кварталите „Мътница“, „Макак“ и „Дивдядово“ - 20 лв.

До гласуването на спорната такса се стигна след продължил повече от час дебат. 

„Добре е, че в бюджета ще влязат повече средства, но какъв ще е социалният ефект? Особено по селата, където родителите масово нямат работа, това ще им даде оправдание да не пускат децата си на градина“, каза Живка Тонева. Тя добави, че когато преди време таксата в Шумен е премахната /с решение на Върховния съд – бел. ред./, това е довело до разкриване на нови групи в градините в „Боян Българанов“ и село Ивански. "Не е разумно ние да предприемаме стъпки, които ще доведат до отпадане на деца от образователната система“, каза тя.

Омбудсманът Иван Капралов повтори изразената си вече позиция против таксата, но не пропусна да припомни на Живка Тонева, че тя в ролята си на зам.-кмет по образование преди 3 години бе на обратната позиция и подкрепяше таксата. Капралов разгледа въпроса от правна гледна точка и подчерта, че формулирането й като такса не е правилно, а трябва да се преформулира като „услуга“ и тя да се остойности точно. 

Заместник-кметът Найден Косев обясни, че събираната сума ще отива единствено за храненето на децата на 5 и 6 години, което не се покрива от държавната издръжка. Той се съгласи да представи ценообразуване, както и да се обмисли дали не е по-добре таксата да се запише като услуга. 

Новата такса ще влезе в сила от 1-ви януари 2018-та. Преди това тя трябва да мине през общинския съвет.

ШУМ.БГ