Принц Хари и Меган Маркъл ще се оженят на 19 май 2018 г., обявиха точната дата от двореца Кенсингтън току-що.

Ритуалът ще бъде извършен в параклиса "Сейнт Джордж" в Замъка Уиндзор. В същия храм са били сватбите на принц Едуард и братовчеда на Хари - Питър Филипс. Там бе и погребалната служба на принцеса Даяна.

Принц Хари е петият по линията на наследяването на кралското семейство. Той се е сгодил с три години по-голямата от него Маркъл през ноември, а кралица Елизабет Втора "е била информирана" за решението му заедно с други членове на семейството. Одобрението ѝ е нужно по Закона за наследяване на кралската корона от 2013 г.
Тази година двамата започнаха да говорят публично за връзката си - първата им поява заедно беше едва през септември, въпреки че са двойка от лятото на 2016 г., когато се запознават в Лондон.

 Звездата на тридесет и шест годишната актриса изгря със съдебния сериал "Костюмари". През септември, след година и два месеца връзка, тя каза на списание "Ванити феър", че двамата са "истински щастливи и влюбени".

Тя ще е първата американка, влязла в кралското семейство след Уолис Симпсън - жената, заради която чичото на кралица Елизабет, Едуард Осми, се отказа от трона преди повече от 80 години. За британските таблоиди в първите месеци на връзката ѝ с принц Хари беше проблем и смесеното ѝ потекло, тъй като майка ѝ е афроамериканка. Миналата година се наложи дворецът в Кенсингтън да помоли медиите да спрат да нарушават личното ѝ пространство.

Би Би Си отбелязва, че Маркъл, която се занимава с редица хуманитарни каузи, едва ли ще се съгласи бракът да ограничи ангажиментите ѝ. От друга страна, ѝ предстои да си проправи път в кралското семейство, както вече се случи с херцогинята на Кеймбридж Кейт Мидълтън.

Маркъл няма да получи титлата "принцеса", също както и зълва ѝ Кейт Мидълтън. Когато Катрин Мидълтън и принц Уилям сключиха брак през 2011 г., тя стана Нейно кралско височество, принцеса Уилям Уелски. Вероятно Меган ще стане Нейно кралско височество, принцеса Хари Уелски. Причината: във вените и на двете не тече кралска кръв.

А ако двамата с Хари имат деца, те също няма да станат принцове и принцеси, освен с изричното разрешение на кралицата.

Дневник