Новия полски премиер е изправен пред трудната задача да балансира в опит да възстанови влошените отношения с Европейския съюз без обаче да отдалечи ключовите за правителството евроскептични избиратели, пише "Ройтерс".

Получилият образованието си на Запад бивш банкер говори свободно немски и английски език. Матеуш Моравецки положи клетва в понеделник, заменяйки Беата Шидло, която стана вицепремиер.

Всеки компромис, който направи в опит да подобри връзките с Брюксел, според когото управляващата партия Право и справедливост е заплаха за демокрацията, рискува да разочарова традиционните й поддръжници католици.

Все още обаче не е ясно колко далече са готови да стигнат 49-годишният Моравецки и неговата партия, доминирана от бившия премиер Ярослав Качински, за да удовлетворят Брюксел.

"Идеята да изградиш международно доверие изглежда рационална", казва Ярослав Флис, социолог в Ягелонския университет. "Подобни действия обаче ще бъдат в пълен контраст с това, което Матеуш Моравецки ще трябва да прави в страната си, за да не позволи "Право и справедливост" да понесе загуби", допълва той.

Партията отблъсна много хора в Полша и в чужбина с националистическата си реторика и с промените в държавните институции, които според ЕС подкопават законодателството на съюза.

Европейската комисия започна разследване на правовия ред в страната през януари 2016 г., а Европейският парламент стартира процес, който може да лиши Полша от правото й на глас в блока.

Всяка надежда, че назначаването на Моравецки е знак за промяна в курса по волята на "Право и справедливост", бе смачкана миналата седмица, когато долната камара на полския парламент одобри промени в съдебната система въпреки критиките на ЕС.

Промените дават на парламента, доминиран от "Право и справедливост", де факто контрол върху избора на съдии.

Търсене на знак

Лидерите на ЕС, които търсят сигнали за плановете на Моравецки, вероятно не са били особено успокоени от коментарите на Моравецки след назначаването му. Той даде ясно да се разбере, че подкрепя твърдата линия към ЕС и вярва в традиционната визия на "Право и спаведливост" за полската държава.

"Ние искаме да трансформираме Европа, това е моята мечта, да я рехристиянизираме", каза Моравецки по католическото радио "Мария". "Ние искаме Полша да бъде силна, но и да се придържа към... християнските ценности. Ние ще ги защитаваме срещу лаиците и задълбочаващото се консуматорство".

Попитан за искането на френския президент Еманюел Макрон на Полша да бъдат наложени санкции заради подкопаването на демократичните правила, Моравецки отговори, че няма да се поддаде на изнудване.

В коментари пред парламента във вторник премиерът намекна, че Полша може да бъде по-отстъпчива в конфликта с Брюксел за изсичането на вековна гора, което според Съда на ЕС противоречи на еврозаконодателството.

Но по думите му полските национални интереси са на първо място в дебата за бъдещето на ЕС и той "с цялото си сърце" подкрепя реформите на "Право и справедливост" в съдебната система.

Ярослав Качински, който бе премиер от юли 2006 г. до ноември 2007 г., е смятан за властта зад партията и за основен фактор във взимането на решения в Полша. Колко пространство за маневриране ще остави това на Моравецки предстои да стане ясно.

Бившият полски президент Лех Валенса, който е критик на "Право и справедливост", смята, че нищо съществено няма да се промени. "Циркът ще си остане същият, само клоуните са си сменили ролите", коментира Валенса в "Туитър".

Назначаването на Моравецки, чийто баща е основал и ръководил радикално разклонение на профсъюза "Солидарност" през осемдесетте години, изглежда от части е замислено, за да представи ново лице на Полша пред ЕС.

Шидло на моменти отговаряше доста гневно на критиките на ЕС и по време на управлението й отношенията с блока се изостриха. Миналия месец тя заяви, че Полша иска да бъде сигурна, че християнските традиции не са обект на "идеологическа цензура" в ЕС.

Заедно с Унгария, Полша отказа да изпълни квотата си за бежанци от Сирия и от други страни, които пристигат в Европа от 2015 г. с оправданието, че мюсюлманските имигранти са заплаха за националната й сигурност и стабилност.

Подобни коментари се харесват на ядрото избиратели на "Право и справедливост" и правителството на Шидло, което обеща щедри социални плащания и защита на традиционните християнски ценности, бе е едно от най-популярните в Полша след края на комунистическото управление през 1989 г.

Икономиката

Макар да е относително нов в политиката, откакто стана финансов министър през 2016 г. Моравецкиима значителни икономически постижения.

Председателят на Европейския съвет Доналд Туск, който е поляк, приветства сигналите, че Моравецки е либерален икономист и иска по-добри отношения с ЕС.

Планът за икономически стимули на премиера, обявен през 2016 г., обаче стана обект на критики от страна на икономисти, според които той е силно зависим от частните инвестиции, които в Полша, въпреки икономическия растеж, са твърде ниски.

"Това, което според Моравецки е решение, означава повече политическо влияние в икономиката и е опасно", коментира Лешек Балцерович, бивш финансов министър.

Всеки намек за протекционизъм също вероятно ще разтревожи лидерите на ЕС, които се стремят към премахване на търговските бариери.

Моравецки определи приватизацията на държавните компании като трагедия и каза, че ще даде повече власт на вътрешния капитал за сметка на чуждестранните инвеститори. В коментари пред парламента във вторник той посочи, че икономическата политика не трябва да се променя.

Дневник