Пред прага сме на новата година. Поглеждайки назад, през 2017-та година в Шуменско се случиха и добри, и не толкова добри събития. Имаше и моменти, достойни за похвала; имаше истории за човечност, които ни зареждаха с вяра и надежда. И през тази година се опитахме безпристрастно да отразим събитията. Предлагаме акценти на някои от по-важните.

ЯНУАРИ

Започнахме по традиция с първа новина от родилното отделение – 17-годишна шуменка стана мaйка на първото бебе – момченце за 2017 г.

И още в началото ни връхлетя прогнозата на метеоролозите за рязко понижаване на температурите, силен вятър, обилен снеговалеж, преспи, навявания, заледени пътни участъци. Прогнозата се сбъдна. Повече от седмица общински и държавни институции работиха на пълни обороти - Агенция Пътна инфраструктура въведе цялостна забрана за движение на всички МПС по републиканските пътища в областта, създадени бяха 9 контролни пропускателни пункта, забранено бе пътуването по третокласни и четвъртокласни пътища, автобусите преустановиха движението си извън града, почистващите фирми работиха денонощно. Обявиха неучебни дни, села останаха без ток, стигна се и до доставка на хляб от Варна.
Заради лошото време и труднопроходимите пътища, шуменци се лишиха от възможността на Богоявление да проведат ритуала по хвърляне на кръст, но успяха да отбележат празника с освещаване на бойните знамена и знамената светини.

Междувременно трагедията в Хитрино продължи да стои в центъра на новинарските емисии и през януари. Наред с признателността и наградите към участвалите в действията по спасяване на хората в селото дойде решение от Апелативния съд във Варна - Димитър Михнев, управлявал злополучната влакова композиция, беше освободен от ареста срещу гаранция от 10 хил. лв. Апелативният съд потвърди мярката за другия машинист - Радослав Петков и той остана свободен.

Новина дойде и след среща с министъра на МВР Румяна Бъчварова. Тя обеща за шуменската полиция 6 нови патрулки, както и възможността да се назначат 12 сътрудници по охраната, за да се бори битовата престъпност в малките населени места.

На фона на мразовитите първи дни БСП  по традиция завъртя новогодишна баница, обяви, че на парламентарните избори през март ще гони два мандата и още същия месец извади имената на кандидатите си за депутати. Сред тях Иван Иванов, Анатоли Стоянов, Веселин Пенчев, Красимир Костов, Иван Йонков, бившият министър на енергетиката Драгомир Стойнев, Димитър Дъбов и др.
Проведоха се и консултациите в Районната избирателна комисия /РИК/, на които партийните лидери в Шуменско по стар обичай отново не се разбраха за нито едно от 4-те ръководни поста в РИК и остана Централната избирателна комисия да вземе решение за състава.

София Радославова зае поста административен ръководител на Окръжния съд в Шумен, а председателят на местния Административен съд Кремена Борисова бе отличена от Съдийската колегия на ВСС за високо професионално изпълнение на служебните си задължения с „личен почетен знак – втора степен – сребърен“.
И още новини от съда - ВАС отхвърли като неоснователна жалбата на „Титан БКС“ ООД срещу решението на кмета на Шумен Любомир Христов за прекратяване на обществената поръчка за сметосъбиране в селата на общината, която бе пусната от екипа на бившия кмет Красимир Костов. Съдът задължи дружеството да плати на общината направените по делото разноски в размер на 9 900 лв. По друго дело за направените от концесионера на Летния театър и комплекс “Фабулис” подобрения община Шумен загуби на втора инстанция и Варненският апелативен съд я осъди да плати на фирма „Добруджа билдинг” ЕООД 1,009 млн. лв. Кметът Христов наследи делото от предшественика си.

През януари бе приет и бюджетът на община Шумен за 2017 г. в размер на 70 832 030 лв. Той бе определен като печеливш за гражданите от заместник-кмета по бюджет и финанси Татяна Костова.

Казусът с ВиК и бизнес планът му бе поставен на извънредно заседание на Икономическа комисия, където стана ясно, че цената на водата през 2017-та ще скочи не с 24%, а с 23%. Темата ни съпровождаше през цялата годината.

ФЕВРУАРИ

През февруари комисия огледа за последно асфалтираните с 15-милионния облигационен заем шуменски улици, преди изтичането на гаранционния срок. И реши - дефектите да се отстраняват по-качествено, не както досега чрез запълване на фугите с битумна смес, а чрез изрязване на участъци и преасфалтиране наново. Общината освободи и банковата гаранция на трите фирми по ИСПА 2, след като заяви, че към момента няма претенции за некачествено възстановяване на засегнатите от проекта улици. После се оказа, че положението е малко по-различно.

Полицията пък засили контрола по спазване правилата за паркиране, след промяната на Закона за движение по пътищата, която даде възможност да се налагат глоби и в отсъствието на нарушителя, като уведомленията се поставят на стъклото. Резултатът - само за 4 дни бяха издадени 48 фиша, седмица по-късно броят им достигна 142. Граждани възроптаха, че се пишат глоби и за паркиране пред собствените им жилища и то нощем, а от полицията опровергаха тези твърдения. 

На 2 февруари ударихме поредния рекорд - от Екоинспекцията замериха пет пъти над нормата наличие на фини прахови частици. Замърсяването бе най-голямото от началото на 2017-та.

С наближаването на изборите ЦИК посочи ръководните постове в РИК - юристката Василина Кънчева от ГЕРБ стана председател на комисията в Шумен, а за нейни заместници бяха определени Георги Петков от БСП и Светлена Бъчварова от АБВ.

Предизборната надпревара влезе в нормалния си ритъм – започнаха номинациите за кандидат-депутати. РИК огласи, че 20 партии и коалиции са с регистрирали листи с общо 122 кандидати за 44-ия български парламент.
Февруари бе месецът, в който се направи символична първа копка на строежа на многофункционалната зала „Арена Шумен“. Кирки забиха кметът Любомир Христов и заместникът му Боян Тодоров, а ръководителят на проекта Емил Мартинов от „Джи Пи Груп“ АД  обеща залата да бъде изградена качествено и в срок, съгласно договора - за 354 дни.

До края на февруари новини имаше от Висшия съдебен съвет, който избра за административен ръководител на Окръжната прокуратура в Шумен Маргарита Георгиева. През месеца стана ясно още, че за първи път в Шуменско две училища въвеждат от есента дуално обучение или т. нар. обучение чрез работа - ПГХТД „Проф. д-р Асен Златаров“ в Нови пазар и ПГСАГ в Шумен.

МАРТ

дойде с празниците си. За Баба Марта над 500 шуменски деца саморъчно направиха над 2 500 мартеници и ги подредиха за регионалния конкурс „Пижо и Пенда“.

В началото на месеца ректорът на университета проф. д.и.н. Георги Колев алармира, че МОН орязва с около 50% кандидатстудентския прием в специалности на ШУ, което ощетява висшето училище откъм бюджет за около 400 хил. лв., а за целия четиригодишен период на обучение - с около 2,5 млн. лв. Дни по-късно ректорите на 7 университета се събраха на среща и поискаха от изпълнителната власт подкрепа за висшите училища от Северна България, за които в бюджета са заделени само 27%. Те настояха методиката за определяне на средствата от държавния бюджет да бъде съобразена с особеностите на регионите и да се работи по модел, който да е стимулиращ, а не санкциониращ.

Две събития станаха през март, които после застинаха без развитие  в новинарския поток. Едното – обсъждане на проекта за договор между община Шумен и фирмата на немския инвеститор Клаус Дитер Вагенбренер за изграждане на завод за преработка на отпадъци до сметището в кв. „Дивдядово“. Другата – сключен договор с варненската фирма „Геология, проектиране и проучване“ АД за разконсервиране и проучване на минералната вода в Мараш.

Фирмата трябваше да извърши сондаж за 18 хил. лв., да установи дебита, температурата на водата и др. характеристики, да направи 72-часови проби и след извършване на геоложкото проучване то да бъде представено на екоминистерството. От своя страна РЗИ трябваше да вземе проби за изследване качествата на минералната вода в лицензирана лаборатория и след резултатите здравното министерство да направи балнеологична оценка, и да издаде сертификат за сферите на приложението й. Очакваше се процедурата да завърши до края на годината...

През март Шуменският окръжен съд отчете дейността си за 2016 г., от което стана ясно, че Наказателните и фирмените дела бележат ръст. Прокуратурата от своя страна се похвали, че е сред първенците в страната по най-нисък процент на оправдателни присъди и върнати дела. Като слабост бе отчетен фактът, че не е образувано нито едно досъдебно производство за същинско корупционно престъпление, а като причина за това - остарялата и неадекватна за съвременните условия законова уредба.

През март община Шумен обеща да не увеличава размера на местните данъци и такси до 2020-та година и го записа в новата бюджетна прогноза. Без промяна ще са данък сгради, данък придобиване на имущество, данък МПС, туристическия и патентния. Няма да се пипа и размерът на най-голямата такса – тази за сметта.

В края на март представиха проекта за пречиствателна станция за питейни води, за който държавата вече бе отпуснала 400 хил. лв. Според анализа изграждането на пречиствателната станция ще излезе около 16,5 млн. лв. без ДДС, а 1 кубик пречистена вода ще струва на шуменеца допълнително между 15,5 и 16,5 стотинки. Остана да се търсят парите, като кметът Любомир Христов изрази надежда, че средствата могат да дойдат от държавния бюджет с помощта и съдействието на новите народни представители от Шумен.

Тях ги избрахме на 26 март, когато от 188 157 души с право на глас в Шуменско до урните отидоха 91 065. Действителните гласове за партиите бяха 86 401, други 1 465 гласуваха наказателно с „Не подкрепям никого“, а 4 664 бяха намерените недействителни бюлетини в урните. ГЕРБ очаквано спечели в региона и изпрати в парламента Румен Генов и Димитър Александров. Втори бяха БСП, които изпратиха Иван Иванов, трети се наредиха ДПС, но пък получиха двама депутати - Нигяр Джафер и Хамид Хамид. Четвърта сила в областта станаха „Обединени патриоти-НФСБ, АТАКА, ВМРО“, представлявани в парламента от Емил Димитров.

В нощта след изборите въоръжени и маскирани нахлуха в денонощния магазин „Nonstop“ на пл. „Гривица“ в Шумен и си тръгнаха с целия оборот и портмонето на продавачката.

АПРИЛ

започна с рожден ден – ШУМ.БГ стана на 10. Отбелязахме го с малка промяна на дизайна и по-голямо обновяване на софтуерната платформа.

Иначе на новинарския фронт месецът тръгна зле, стигна се до там да пуснем новина със заглавие „Мними купувачи задигнаха коч от поляна“. После нещата се пооправиха и съобщихме за 17-годишния Димитър Йорданов от Шумен, който намери портфейл с голяма сума пари и лични документи и го предаде в полицията, както и за тържественото откриване на паметника на шуменския автомобилен пилот Валерий Великов на входа на парк „Кьошкове“.

Автомобилното състезание на неговото име пък бе спечелено от Христо Манолов.
Известният наркодилър Кънчо Кънчев, с прякора Монопола,  получи ефективно 2 години 6 месеца затвор от Шуменския окръжен съд. Друг местен съд - Административният - се сдоби с нов ръководител – Росица Цветкова.

Община Шумен обяви списък с 40 улици в града и селата, като обяви, че ще ги кърпи през лятото със 700 хил. лв.

На Великден кметът на населената предимно с мюсюлмани община Никола Козлево Ешреф Реджеб подари на всяко от 3500-те семейства, без значение  от етнос и религия, по един козунак.

През април стана ясно, че поради липса на ученици ще бъде закрито средищното ОУ „Никола Вапцаров“  в село Дибич. Децата бяха насочени към областния център.

Същият месец кметът на Шумен Любомир Христов измисли решение на висящия от десетилетия проблем с незаконните 13 гаража на „Цар Иван Александър“ 116. Пусна правото на строеж за всеки от тях на търг срещу 3 000 лв. Така в хазната влязоха пари, а после тактиката бе приложена и спрямо други незаконни гаражи. 
Кметът се зае и с премахването на старите павилиони и будки в града. Вдигна най-грозните 76 от тях, като така градът придоби малко по-европейски вид, но пък изгуби работни места.

Общинският съвет в големия град гласува такса от 50 лева за освобождаване на вдигнат от паяк автомобил. До края на годината обаче такъв нито бе купен, нито се намери частна фирма за репатриране на колите на нарушителите.
На същата сесия почетни граждани станаха поетът и автор на химна на Шумен Антонин Горчев и музикантът Добрин Панайотов. На следващия ден бе открит Международния конкурс за пианисти и цигулари - млади изпълнители „Панчо Владигеров“. Пристигнаха 36 талантливи деца от България, Чехия, Сърбия, Турция, Япония и Тайван.

В първите дни на МАЙ полицията задържа извършителите на въоръжения обир на денонощния магазин „Nonstop“ в кв. „Гривица“. Оказаха се дама млади мъже на 22 и 23 години от Варна.

В малките часове на 10-ти бе опожарен спортен магазин „Бумеранг“ на Главната в Шумен. В този случай обаче подпалвачът не беше разкрит.

След повече от 2 години събиране на доказателства окръжната прокуратура в Шумен най-сетне внесе обвинителния акт срещу бандата на Емил Асенов – Байчото от Нови пазар. През 2014-та той вкара от Турция 23,312 килограма лекарство против синузит, от което може лесно да се произведе същото количество метамфетамин.

След като на изборите през март се смени централната власт, през май Министерски съвет сложи нов човек за областен управител в Шумен. Назначен бе професорът от ШУ и бивш военен Стефан Желев. Пред камери и фотоапарати той получи печата на Администрацията от стария губернатор Валентин Александров.

Денят на Шумен 11 май по традиция бе съпътстван с множество културни прояви. Интересно хрумване бе House Truck Party – при което известни български диджеи обикаляха града, качени на камион. Премиерът Бойко Борисов изпрати поздравителен адрес на шуменци. Открити бяха и Друмевите театрални празници "Нова българска драма”.

На следващия ден за зам.-областен управител бе назначена Ширин Вели, а старите Петко Шаренков и доц. Живко Жечев бяха освободени. По-късно  Шаренков бе възстановен на поста.

Шуменци за пореден път трябваше да подкрепят млад човек в борбата му с тежка болест. Стартирана бе кампания за набиране на средства за лечението на 17-годишния Николай Иванов. Момчето впоследствие претърпя няколко успешни химиотерапии и операции. 

След като се зае с махането на грозните павилиони в града, кметството реши да се отърве и от гниещите по улиците стари коли. Общинските инспектори намериха 78 трошки, отговарящи на законовите условия за принудително събиране. Стана ясно, че по улиците стоят изоставени още доста коли, но не всички се водят „излезли от употреба“.

През този месец кметът Любомир Христов даде 14-дневен срок на фирмите от Обединение „АКВА БИЛД ШУМЕН" ДЗЗД, да отстранят дефектите по уличната мрежа, появили се при извършване на строителните дейности при изпълнението на проекта ИСПА 2. Малко след срока те възстановиха някои от пропадналите участъци, но после се наложи да им се пишат още няколко заплашителни писма.
Междувременно министър-председателят Бойко Борисов провери на място как върви строежа на „Арена Шумен“. Остана доволен и обеща да дойде за откриването й.

Малко след това държавата наложи на община Шумен 225 484 лева финансова корекция за допуснати процедурни нарушения по проекта за реконструкция на паркови пространства, междублокова улична мрежа и паркинги “Шумен – по-доброто място за живеене”. Парите бяха преведени след писмо от НАП, че предстои блокиране на сметки. При реализирания в предишния кметски мандат проект бяха открити множество грешки.

В края на месеца пък бившият управител на „Общински пазари“ ЕАД Тодор Тодоров осъди общината Шумен да му изплати 13 932 лв. - обезщетение за неползваните полагаеми отпуски през годините.

ЮНИ

Шестият месец от годината по традиция започна с празненствата около Международния ден на детето. Първи юни обаче не бе само празничен. Същия ден пожарникари и служители на горското се бориха с пожар в „Илчов баир“. Огънят бе обхванал около 1 300 кв.м. площ, като от унищожение бяха спасени 1000 дка смесена гора.

Първи юни бе белязан и от тежка катастрофа между два автомобила и румънски влекач, превозващ военна техника. Инцидентът стана на главен път Шумен-Бургас, до с. Радко Димитриево и прати четирима души в болница, като, за щастие, нямаше жертви.
 

На втория ден от юни, отново по традиция, с вой на сирени, военен ритуал и поднасяне на венци и цветя пред паметника на пл. „Кристал“, се преклонихме пред подвига на Христо Ботев и загиналите за свободата на България. В началото на месеца бе открит и Паметник на приятелството и признателността на шуменските арменци към България, който се намира в алеята на бул. „Славянски“.

Петият ден от месеца ни донесе хубавата новина за двама близнаци Христо и Бойчо Бойчеви, които върнаха намерен портфейл с над 600 евро на неговия собственик. Тогава стана ясно и че юношите от ППМГ „Нанчо Попович“ (8-10 клас) са републикански шампиони по баскетбол, а състезателите на СК „Киокушин“ спечелиха 10 медала на турнир за купа „Черно море“ по карате Шинкиокушин. Спортните постижения на шуменци през юни не бяха само тези. С два златни медала, три втори места, две трети и едно четвърто място се завърнаха състезателите от Спортен клуб по лека атлетика „Шумен“, които участваха на Х-тия младежки фестивал „Олимпийски надежди“ в „Албена“.

Стана ясно и че общината е продала терен, близо да „Арена Шумен“ на шуменската фирма „Виас“, която пък възнамерява да строи хотел там.  Друга част от бившия Пети полк с площ от 5854 кв. м. бе пуснат на търг за продажба през юни, като през следващия месец отново същата фирма го купи за 585 400 лв. без ДДС. Друг кандидат-купувач не се беше явил на търга.

Кметът на Хитрино Нуридин Исмаил бе изключен от ДПС. Уволнените шефове на Горското и на ПП „Шуменско плато“ Емил Гелов и Сашко Кунев пък бяха възстановени на работа, след като през декември 2016 г. бяха уволнени за това, че са били на купон в деня на траур за жертвите от Хитрино. 

През юни, на фона на статистиката, че над 300 ученици са напуснали училище през миналата учебна година, от които над 170 са заминали в чужбина, излязоха и резултатите от матурите на дванадесетокласниците. Този път нашите ученици са на 17-то място в страната по БЕЛ, за разлика от 2016-та, когато са били 22-ри. В областта първото място си разделиха учениците от Математическата и Езиковата с равен резултат - Много добър 5,11. От тези две училища бяха и младежите, които влязоха в националния отбор по дебати. Това са Мира Радославова, Рукийе-Айше Егели (от ППМГ) и Красимир Кирилов (от ПГПЧЕ).

Лошите новини през юни бяха свързани с няколко смъртни случая. 51-годишен мъж бе намерен удавен в яз. „Тича“, а млад мъж скочи от 6-тия етаж, след като повече от 3 часа стоя на перваза на остъклена тераса. Друг трагичен инцидент пък се разигра в края на месеца. 52-годишен мъж уби свой колега, след пиянска свада за пари. Това бе и единственото убийство в областта за годината.

ЮЛИ

започна с жеги и температурен рекорд. В първия ден от месеца бяха измерени 37,2 градуса по целзий. До сега най-високата температура на тази дата в Шумен е била през 1938 г., когато живачният стълб е скочил до 34,4 градуса.

На фона на жегата се нажежи обстановката и около възстановителните работи по пропадналите настилки след ИСПА 2. Стана ясно, че след няколко предупредителни писма от страна на община Шумен до фирмите изпълнители (“Станилов”, “Райкомерс” и „Джи пи груп”), те не дойдоха да оправят пропадналите и проблемни участъци по шуменските улици в срок и от общината ги заплашиха със съд.

И, като че за да охлади страстите, времето отново ни поднесе своите изненади с проливен дъжд в Шуменско, който прекъсна електрозахранването в над 10 села в областта.

Добрите новини дойдоха за детските заведения и спорта. През юли „Алкомет“  подмени остарелите детски съоръжения на три ясли в Шумен. 110 хил. лв. пък задели общината за нова бяла техника и кухненско оборудване в детските градини на Шумен. Няколко дни по-късно пък стана ясно, че започва газификацията на спортна зала „Юнак“ и тя ще е на стойност 59 319 лв.

Статистиката обаче помрачи добрите новини с не толкова добри – 3 градини и 108 деца по-малко през учебната 2016/2017 година спрямо предходната. Намаляват децата, намаляват и възрастните. Жителите на Шуменско са се стопили с 1 244 за година, излезе с още данни НСИ и обяви, че към 31-ви декември 2016-та населението на областта е било 174 476 души.

Въпреки намаляването на жителите обаче, в Шуменско все пак деца се раждат и за всички тях, АГ-отделение на МБАЛ-Шумен получи дарение от две легла за родилна зала на обща стойност 73 500 лв. Благородното дело бе на фирма „Алкомет“ АД. Добри новини дойдоха и за бюджета на община Шумен, тъй като оттам обявиха, че имат преизпълнение на данъчните приходи. Към средата на годината изпълнението на данъчните приходи бе 58 % над годишния план.

Към средата на юли възстановяването на пропаданията по ИСПА 2 все пак започна, но бързо се разбра, че се прави отново некачествено. Консорциумът от три фирми, изпълнител на проекта, бе наел подизпълнители. Ремонтът се прави половинчато и некачествено, признаха самите строители, а хора от улица „Червена роза“, където се подменяше настилка, събраха подписка в знак на протест и с нея потърсиха подкрепа от кметското ръководство.

Новините през юли продължиха и с тази за 14-годишно момче, което пострада от откъртена изолация от саниращ се блок на бул. „Велики Преслав“. На детето бе извършена спешна операция на главата от невро-хирург, като лекарите успокоиха, че опасност за живота му няма и не би трябвало да има последващи травми. Лошите новини продължиха с катастрофа на мотор с ван на изхода на Шумен. 30-годишният моторист Александър Димитров пострада изключително тежко, като за лечението му беше предприета кръводарителска акция, на която откликнаха много хора.

Паднали клони и дървета, скъсани кабели и електропроводи, непроходими и наводнени улици в Шумен, села без ток – това донесе бурята, придружена с градушка в края на месец юли. Тя вдигна отново на крак кметската администрация, полиция, пожарна, екипи на електроразпределителното дружество, почистващите фирми. За щастие, пострадали хора нямаше, но градушката нанесе огромни поражения върху посевите и реколтата.

В края на юли бе приет и бизнес-плана на ВиК, който включва 23 процентното увеличение цената на водата. Това се случи на заседание на Асоциацията по ВиК на област Шумен, като за новата цена гласуваха общините Шумен, Нови пазар, Велики Преслав, Смядово и Каолиново, както и представителите на държавата.

АВГУСТ

Във втория ден от месеца кметът на Шумен събра архитектски екипи да представя визията си за бул. „Славянски“ от пл. „Кристал“ до хотел „Мадара“. 5,710 млн. лв. за реализиране на идеите ще дойдат по програма „Региони в растеж“. Едните предложиха сух фонтан пред хотел „Мадара“, другите - стена за катерене, а накрая общинарите взеха решение да се направи компилация от предложенията на двата екипа.   

Китайският посланик в България Джан Хайджоу пристигна в Шумен, за да разговаря с общинското и областното ръководства. Той сподели, че регионът има потенциал да стане привлекателно място за китайския бизнес. При разменена визита няколко дни по-късно в посолството на Поднебесната г-н Хайджоу сподели на нея, че строителни тамошни фирми и голяма банка проявяват интерес към финансирането и изграждането на скоростен път Лесово – Ямбол - Шумен – Силистра и на нов мост през река Дунав.

Горещият 13-ти август бе черен ден за семейство от Дибич. При катастрофа на входа на селото загинаха 59-годишна жена и 9-годишното й внуче. Няколко дни по-късно в болницата почина и дядото на детето, който бил зад волана на колата.

На 23-ти цветният асфалт на част от пешеходната зона на бул. „Славянски“ бе „освежена“. Новата ярко зелена боя не се хареса на всички, но от фирма „Барс“ успокоиха, че само тестват, как ще се получи. Няколко месеца по-късно тестваха и с червена боя, като това предизвика още по-бурна реакция, основно в социалната мрежа.

В последните дни на август в София се проведе обществено обсъждане на бизнес плана на ВиК-Шумен, предвиждащ 23-процентния скок на цената на водата от септември и още 3% от началото на 2018-та. Интересът бе твърде слаб, а срещу поскъпването на живителната течност се изказа само общинският съветник Добромир Драев.

СЕПТЕМВРИ

От 1-ви септември започнаха дълго чаканите летни ремонти на улиците в Шумен. Те бяха извършени от  фирма „Автомагистрали - Черно море“. Стартът на кърпежите се забави заради обжалвания, пусната бе нова обществена поръчка с пряко договаряне, а накрая се оказа, че парите не стигат за целия списък с 40 улици. Намериха още близо 700 хил. лв., но оставиха работата за идната година.

През септември продължи премахването на старите и опасни тополи по улиците в областния център. Над 23 дървета, застрашаващи безопасността на гражданите, бяха изрязани.

769 деца от община Шумен чуха на 15 септември за първи път училищния звънец. 1 090 студенти пък положиха клетва и станаха студенти на Шуменския университет „Епископ Константин Преславски“ тази година. 950 от тях ще се обучават в Шумен, а 140 в Колежа в Добрич. Други 132-ма души, от които 47 първокурсници, започнаха обучението си във филиала на Медицинския университет.
При поредния оглед на строежа на „Арена Шумен“ в края на септември стана ясно, че работата е свършена на 70%. Окончателно залата трябва да отвори врати през пролетта на 2018 г.

Зрелищен спектакъл видяха шуменци и гостите на града на Шуменската крепост. На 23-ти септември над 200 реконструктори от Чехия, Румъния, Турция и България направиха възстановка на превземането на Шуменската крепост през 1444 г. от рицарите, предвождани от Владислав Ягело. Възстановката на историческите събития бе кулминацията на фестивала „Доблест и слава“.

При посещението на министъра на спорта Красен Кралев в Шумен в края на месеца стана ясно, че според становище, изготвено от Камара на инженерите в инвестиционното проектиране, стадион „Панайот Волов“ в Шумен трябва да се събори и да се изгради наново, а не да се ремонтира. В заключението на документа е посочено, че „най-вероятно изграждането на нов стадион ще се окаже по-целесъобразно от ремонта на съществуващия поради това, че основната сграда е строена преди 60 години и не отговаря на съвременните изисквания“.

На септемврийската си сесия Общинският съвет одобри теглене на заем за подмяна на уличното осветление. Подмяната би трябвало да започне през 2018-та и да приключи през 2019-та. Тя ще струва 2,5 млн. лв., а парите ще се изтеглят от банка.

С друго свое решение местният парламент удостои художника Румен Михайлов и основателя на ансамбъл „Българе“ Христо Димитров със званието „Почетен гражданин на Шумен“. Званието носител на „Златна значка“ пък получиха писателката Къна Бойчева и доайенът на автомобилния спорт Савко Панайотов.

През септември бе гласувано първото увеличение цената на водата в област Шумен. Комисията за енергийно и водно регулиране одобри на закрито заседание бизнес плана на ВиК-Шумен за периода 2017-2021 г. Според документа комплексната цена за трите вида услуги – доставяне на вода, отвеждане и пречистване, битовите клиенти и приравнени към тях потребители, ще плащат по 3,22 лв. за кубик. В сравнение с действащата от 2012 г.  цена от 2,64 лв./куб.м. с ДДС, увеличението за тези потребители бе с 21,9%.

ОКТОМВРИ

В началото на месеца кметът на Шумен Любомир Христов подписа договора за финансиране на основен ремонт на 4 училища в града. Той ще бъде извършен с 13 млн. лв., осигурени по ОП “Региони в растеж” на ЕС. Ремонтът на СУ “Васил Левски” ще струва 3,488 млн. лв., на СУ “Трайко Симеонов” - 4,823 млн. лв., на НУ "Илия Блъсков" - 1,089 млн. лв., а на СУ “Панайот Волов” - 3,318 млн. лв.

На 2 октомври шуменската болница получи още едно дарение - параклис с името „Свети Пантелеймон“. Постройката е с размери 2 на 4 метра, направена е от бетон и тежи 14 тона. Параклисът бе осветен през декември от Варненския и Великопреславски митрополит Йоан.

На 6 октомври дойде добрата новина, че Ники от Шумен, за когото хиляди хора се обединиха и помогнаха при събирането на средства за лечение, е претърпял успешна операция в Турция. Туморът в главата на момчето бе отстранен и започна възстановяването на Ники. Продължиха благотворителните инициативи за събиране на средства и за 3-годишния Коко, който се бори с болестта детски аутизъм.

И тази година Шумен привлече най-добрите автомобилни състезатели на рали „Стари столици“. Надпреварата бе спечелена от Георги Василев и Стефан Добрев с Мицубиши Лансер Ево 9 от тима на Дианел рейсинг. 48-то издание на рали „Стари столици“ се  проведе на 7 и 8 октомври и отново впечатли с дълъг стартов списък и отлична организация.

Димитър Димитров стана новият директор на Драматично-куклен театър „Васил Друмев“, като спечели обявения след кончината на Илиян Раев конкурс. 
На 16 октомври  състав на Административен съд в Шумен даде ход по същество на делото, заведено от „Свидетели на Йехова“ срещу член пети от Наредбата за поддържане и опазване на обществения ред на територията на община Шумен.

Текстовете в този член в Наредбата бяха приети от Общинския съвет миналата година. Те забраняват нетрадиционни за България религиозни общности да осъществяват дейност близо до училища, детски заведения и културни институции, ползването на публични сгради за религиозни обреди, както и религиозната пропаганда в домовете на хората. В установения 30-дневен срок съдът се произнесе в полза на „Свидетели на Йехова“ и отмени оспорваните текстове.

На 25 октомври Окръжна прокуратура-Шумен внесе в съда обвинителен акт срещу двамата машинисти от влака, който дерайлира и се взриви в Хитрино през декември м. г.

Според държавното обвинение Димитър Михнев и Радослав Петков по непредпазливост са причинили смъртта на 7 души и телесни повреди на други 14. По-късно бе насрочено и първото заседание по делото, което ще бъде на 15 януари 2018 г.

Преславското златно съкровище възвърна своя блясък. През октомври половината експонати от него, подложени на консервация и реставрация в Германия, се завърна в музея във Велики Преслав. Към Майнц, където се извършват реставрационните дейности, отпътува другата половина от находките, сред които и златната двустранна огърлица. Предстои през 2018 г. съкровището да бъде показано в един от най-авторитетните музей в света - Лувъра.

Община Шумен предприе действия за разширяване на Гробищния парк. 113 декара земеделски земи трябва да бъдат отчуждени, за да се разшири парка. Когато процедурата бъде завършена, гробището ще бъде с 1/3 по-голямо от сега. На новите площи ще бъдат обособени 36 парцела със 7 372 нови гроба.

В края на месеца стана ясно, че общината е изпратила поредното писмо до фирмите, които трябва да възстановят пропаданията по водния цикъл, постави и нов срок за това. Фирмите и този път не предприеха необходимите действия, за да поправят некачествената си работа.

НОЕМВРИ

започна с отбелязването на Деня на будителите. Десетки деца, ученици, учители, граждани, представители на институции се събраха около паметника на Нанчо Попович пред читалище „Добри Войников“, за да отдадат почит и признателност на своите предшественици - писатели, просветители и революционери, допринесли за утвърждаването на българщината през вековете.

Над 100 пенсионери от Шуменско пък се събраха на протест пред сградата на Областна администрация с искане за по-високи пенсии и за приемане на Закон за възрастните хора.

На 7-ми ноември президентите Румен Радев, Росен Плевнелиев, Георги Първанов и Петър Стоянов откриха паметна плоча на първия демократично избран президент на България д-р Желю Желев. Церемонията се състоя пред дома на д-р Желев в село Веселиново. Събитието бе посочено като първото, което събира на едно място президентите на България.

Пещера „Бисерна“ няма да бъде отворена за посетители през 2017-та, както бе планирано. Няма и изгледи това да се случи в близко бъдеще. Това стана ясно от отговор от Министерството на околната среда и водите на питане на ШУМ.БГ през ноември. Като причина за забавянето бе посочена некачествено направена вътрешна тунелна връзка, която се е наложило да бъде премахната. Тя трябваше да раздели посетителите от колониите прилепи в началото на пещерата.

На 21-ви кметът Любомир Христов и екипът му отчетоха втората година от управлението си.  Ръст в строителството, проекти за по-добра градска среда и образователна инфраструктура, стабилно състояние на системата на образованието, добра социална политика и стабилно финансово състояние на общината бяха акцентите в отчета.

Решено бе, че в Шумен ще има паметник на 7-ми пехотен преславски полк 60 години след премахването му от комунистическата власт. Областна комисия “Военни паметници” единодушно одобри проекта на арх. Красимир Генов и избра място за поставянето му - от северната страна на Военното училище и източно от пл. „Кристал“.

28-те детски градини на територията на община Шумен от началото на 2018-та ще минат на делегиран бюджет, както училищата. Предложението бе на кметската администрация и бе внесено в Общинския съвет, който го одобри. За 2018-та година сумата за всяко дете ще е 720 лв. Сметката е направена на база 2016-та, когато за храна в детските градини са изразходвани средно по 320 лв. на дете, а за материали, услуги и друга издръжка още 390 лв., или общо 710 лв.

През ноември бе връчена наградата на община Шумен "Заслужил медицински екип на годината“. Получи я колективът на Диагностично-консултативния център. Плакетът на управителя на ДКЦ д-р Димитър Костов връчи кметът Любомир Христов, който подчерта, че лечебното заведение има отлични финансови резултати за първите девет месеца на годината.

Допълнителни средства в размер на общо 3,280 млн. лв. получиха от Министерски съвет 6 общини в областта. Това бяха Шумен, Венец, Върбица, Каолиново, Нови пазар, Каспичан. Парите са за ремонтни дейности и рехабилитация на уличните мрежи в 6-те общините, като за Каспичан са одобрени средства и по проект за реконструкция на спортен комплекс.

Министерски съвет отпусна на община Шумен 500 хил. лв. за цялостна рехабилитация на пространството пред Съдебната палата в града. С парите на мястото на слънчевия часовник ще се направи фонтан, ще се ремонтират настилките, цветните градинки и ще се направи ново озеленяване.

В края на месеца се случи още една катастрофа с три жертви. На пътя Шумен - Силистра, до разклона до село Капитан Петко, се удариха Опел и Пежо. Загинаха две жени и един мъж от Тутракан, всички пътували в Опела.

ДЕКЕМВРИ

На 1-ви декември Шумен засия празнично. Бяха запалени светлините на две коледни елхи. Стотици малки и големи шуменци, хванати за ръце, заедно с Дядо Коледа и Снежанка, броиха от 10 до 0, след което елхите грейнаха, а празнична заря озари небето над Шумен.

Дни след 36-ия си рожден ден паметник „Създатели на българската държава“ получи подаръци. Единият бе интерактивна 3D карта, на която ще бъдат показани културните и историческите забележителности на Шумен, която ще изработена следващата година. На картата първоначално ще бъдат представени забележителностите, които туристите посещават в града с полезна информация, а след това ще се наслагват болнични заведения, културните институти, хотели и др. По време на тържеството бе представена интерактивна картичка на Паметника, за чието създаване Димитър Игнатов и екипът му поеха ангажимент през лятото. Картичката ще се раздава безплатно на всеки посетител на монумента до края на годината. Чрез нея и мобилно приложение паметник „Създатели на българската държана“ може да се разгледа като „на живо“.

След като от октомври цената на водата в Шуменско скочи с 22% и стана 3,22 с ДДС за кубик, от 1-ви януари ще влезе в сила ново повишение - КЕВР реши крайната цена за битовите потребители на ВиК-Шумен от новата година да е 3,325 лв. за кубически метър. По-късно - на 15-ти декември КЕВР преразгледа решението си и намали цената с три стотинки. На закрито заседание членовете на Комисията определиха цена на водата от началото на 2018-та в областта да е 3,298 лв./куб.м.

За три дни Шумен и Хитрино бяха посетени от двама министри и един заместник-министър. На 8-ми заместник-министърът на икономиката Александър Манолев разгледа Индустриалният парк в Шумен и заяви, че Паркът може да се дава за пример не само в България, но и извън страната. Министърът обеща държавата да представи потенциала на Индустриалния парк на инвеститори.

На 9-ти в Шумен бе министърът на образованието и науката Красимир Вълчев. На работна среща той разговаря повече от два часа с учители и директори.

На 10-ти, година след трагедията в Хитрино, населеното място бе посетено от  министъра на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков. Целта на визитата бе да инспектира строежа на къщите на хората и възстановяването на селото. Стана ясно, че нито една от съборените от взрива къщи не е възстановена.

Седмица след това в Хитрино бе направен курбан по християнска и мюсюлманска традиция, а поводът бе една година от трагичния инцидент. Молебен бе отслужен от Варненския и Великопреславски митрополит Йоан и от районния мюфтия на Шумен Месут Мехмедов.

Още една обновена спортна площадка бе открита в Шумен. Основна рехабилитация и оборудване с нови съоръжения за деца и стрийт фитнес направи общината в градинката между улиците „Панайот Волов“ и „Марица“. Обновяването на пространството струваше 65 хил. лв. с ДДС. През предходния месец бе открита комбинирана площадка за спорт и игри на стойност 25 хил. лв. за живеещите до Градския басейн. Площадка за фитнес на открито бе открита и в Царев брод, нова детска площадка откриха и в кв. "Дивдядово".

Скандал се заформи в края на годината с присъждането на наградата за лирика на името на Иван Пейчев. Петър Чухов със стихосбирката АДdicted бе обявен за неин носител, но по-късно стана ясно, че наградата ще се прегласува, защото от Съюза на писателите нямали нужното представителство, както изисква статута на наградата. До края на 2017 не стана ясно кой я печели.

Протест срещу цената на водата, организиран от БСП беляза средата на месец декември. Граждани поискаха цената за кубик вода да е 1 лв., защото не е питейна, а е поливна. Шуменци се събраха на протест първо пред Областна управа, а след това и пред сградата на общината. Протестиращите повториха исканията си и по време на сесията на Общинския съвет на 21-ви декември. Около 50 души се настаниха пред сесийната зала, за да поискат обяснение от общинските съветници за решението им да подкрепят бизнес плана на ВиК. Не получиха отговор.

На същото заседание Общинският съвет в Шумен одобри предложението на кметската администрация за въвеждане на месечна такса от 25 лева за децата в предучилищните групи на детските градини. Повишени бяха и над 20 други цени на услуги, предоставяни от общината. Увеличени бяха входната такса за Комплекс „Създатели на българската държава“, както и цените на екскурзоводските беседи там. Повишени бяха наемите на залите в сградата на община Шумен и в Младежкия дом, вдигнаха се и някои цени в обектите на Регионалния исторически музей. Вдигнаха се и такси, събирани от общината за издаване на различни документи. Най-много се повиши тази за издаване на удостоверение за търпимост на строителен обект – от 20 на 250 лв. Не мина двойното поскъпване на цената за ползване на гробно място за вечни времена. Искаше се тя да стане от 150 на 300 лв., но „За“ бяха само 19 от съветниците, при нужни 21 гласа. Всички нови цени влизат в сила на 1-ви януари.

В края на годината дойде времето и за награди. Началникът на ІІ хирургично отделение в МБАЛ-Шумен д-р Валентин Семков бе избран за лекар на годината. Той е получил най-много гласове в анкетата на пациентите „Любов и благодарност“, която в лечебното заведение провеждат за 11 път. Сред специалистите по медицински грижи пациентите отличиха медицинската сестра от същото отделение Виктория Христова.

Световният и европейски шампион по муай тай Пламен Борисов от СК „Шуменска крепост“ стана е спортист №1 на Шумен за 2017 г. Най-добър сред треньорите е Галин Методиев, а сред отборите дамският тим на ХК „Шумен 98“.

На 28 декември общината представи проектобюджета за 2018 г. Той е близо 69 милиона и 400 хиляди лева. В бюджета са заделени  7 354 000 лв. за капиталови разходи, като това са 2,5 пъти повече от миналата година.

За посрещането на Новата 2018-та година община Шумен организира за гражданите си концерт на открито. Поканиха брас бенд „Виво Монтана“, рок бандата “The Lefties”, АНПТ “Мадара” и Христина Лечева.

ШУМ.БГ