Шуменското ОП "Чистота" получи 3 нови вариопреси, с които тази пролет ще започне да събира и извозва сметта в Шумен. Техниката бе показана пред журналисти днес в двора на сметището в кв. "Дивдядово".

Камионите са Мерцедес. Два от тях са с вместимост 16 кубика, а третият е 20-кубиков. По-малките вариопреси струват общо 498 500 лв. без ДДС, а голямата е на цена 298 500 лв. без ДДС.

Предстои персоналът да премине кратък курс на обучение за работа с техниката.

След това, вероятно от началото на април, предприятието ще поеме сметосъбирането на част от града, като все още не е решено северната или южната. Чака се обаче да приключи и обществената поръчка за нови контейнери.    

Директорът на ОП "Чистота" Евгений Цанков обясни, че трите нови вариопреси със сигурност ще са достатъчни за половината град. В последствие ще се прецени колко машини ще са нужни за другата половина, но най-вероятно ще са 2. 

"Увеличаваме капацитета на предприятието, назначаваме нови хора. Голяма част от ръчното метене в Шумен вече е поето от него", каза зам.-кметът по строителство и екология Боян Тодоров.

Той добави, че тази година също е заложено закупуването на нова техника - една мотометачка и една мотомиячка. За тях са предвидени около 800 хил. лв.

На сметището са и доставените преди няколко месеца самосвал, фадрома и водоноска, които обаче са втора употреба. 

ШУМ.БГ