39-годишният Венцеслав Чобанов-Бомбето от Варна ще търпи наказание лишаване от свобода за срок 2 години и 4 месеца при първоначален общ режим и ще плати глоба в размер на 5000 лева, съобщиха от пресцентъра на Апелативна прокуратура във Варна.

Чобанов се призна за виновен и по двете обвинения, по които Окръжната прокуратура в Шумен го е привлякла като обвиняем. Споразумението с прокуратурата бе одобрено днес от Шуменския окръжен съд, не подлежи на обжалване и влиза в сила веднага.

Чобанов произвел и държал с цел разпространение в собствена селскостопанска постройка край Нови пазар марихуана с тегло 249,13 грама на стойност близо 1500 лева. Второто престъпление е за засяването и отглеждането на растения от рода на конопа /марихуана/, като иззетото сухо количество  марихуана от наркооранжерията му е 3,70 кг на стойност над 22 000 лева. За всяко от двете престъпления му е наложено ефективно наказание, като общото наказание, което ще изтърпи, е най-тежкото, а именно 2 години и 4 месеца затвор и глоба в размер на 5000 лева.

С одобреното споразумение от осъдения се отнемат в полза на държавата множество веществени доказателства, които подлежат на унищожаване. Сред тях са апарати, сушилни, пръскачки и други предмети от наркооранжерията, подробно описани в споразумението на цели 108 позиции.  

Наркооранжерията на Чобанов в Нови пазар действала в периода от 20 декември 2016 до 21 септември 2017 г., когато бе разбита.

ШУМ.БГ