Българските биатлонисти се класираха в първата десетка във втора поредна щафета от Световната купа по биатлон. След като заеха осмо място при изключително тежките условия в Оберхоф, днес те завършиха девети в Руполдинг.

Красимир Анев, Антон Синапов, Димитър Герджиков и Владимир Илиев не влязоха нито веднъж в наказателната обиколка и използваха девет допълнителни патрона. Те финишираха с изоставане от 2:27.6 минути от щафетата на Норвегия, която постигна убедителна победа.

Анев, който вчера се завърна в Световната купа с десето място в индивидуалното, отново показа отлична стрелба и свали всичките десет мишени. Заради по-бавно ски бягане той предаде щафетата на Синапов от 14-а позиция с 26 секунди пасив от Норвегия.

Синапов имаше проблеми на стрелбището, като на стрелбата си от положение прав трябваше да свали три мишени с трите допълнителни патрона. 24-годишният българин обаче се справи и предаде щафетата 15-и с изоставане от 1:22.3 мин.

Герджиков направи много стабилен трети пост за България. С два допълнителни патрона и солидно ски бягане той придвижи щафетата до десетото място с пасив от 2:04.8 минути. На последен пост европейският шампион в спринта Владимир Илиев успя да спечели още една позиция за сметка на Словакия.

Норвегия спечели втора победа за сезона от три щафети. Ларс Биркеланд, Тарей Бьо, Емил Хегле Свенден и Йоханес Бьо не направиха наказателна обиколка и използваха седем допълнителни патрона. Те завършиха с аванс от 24.9 секунди пред Франция и 53.4 секунди пред Русия.

Французите се пребориха за второто място благодарение на страхотното представяне на Мартен Фуркад на трети пост. Носителят на Световната купа за последните шест години получи щафетата с изоставане от 41 секунди, но успя да предаде пръв на последен пост.

Италия и Норвегия бяха втори и трети, като трите щафети бяха събрани в рамките на една секунда. Антонин Гигона и Тиери Шенал обаче не успяха да издържат на силното темпо на Йоханес Бьо.

Шенал напълно се провали, като направи една наказателна обиколка, използва пет допълнителни патрона и финишира седми. Русия се възползва от изоставането на Италия благодарение на Антон Шипулин, който спечели две позиции на последен пост.

Дневник