Президентът на Българския футболен съюз Борислав Михайлов може да направи промени в изпълнителния комитет, ако спечели четвърти мандат начело на организацията. Бившият вратар ще се яви на конгреса на 16 февруари, като за момента желание за поста изразиха още Любослав Пенев и Ивайло Дражев.

"Със сигурност ще разчитам на по-голямата част от хората, които са в момента. Ако спечеля, живот и здраве, ще имам възможност за по-голям брой кандидати за членове на изпълкома и ще проверя с делегатите някои основни неща, които се пишат за присъствието на различен тип хора в изпълкома", каза Михайлов.

В последните години широко се дискутира присъствието на президенти на клубове в изпълкома. Самият Михайлов уточни през декември, че част от тях "натискат съдиите". В момента в изпълнителния комитет са собствениците на ЦСКА и "Лудогорец" Гриша Ганчев и Кирил Домусчиев и президентът на "Славия" Венцеслав Стефанов.

След последното заседание на изпълнителния комитет преди конгреса на 16 февруари Михайлов обясни, че право на глас ще имат 546 клуба. "На заседанието ще бъде предложено 117 клуба да бъдат приети за пълноправни членове, а 145 клуба да бъдат изключени заради липса на дейност."

"Не съм се запознавал с идеите на опозицията, защото такива няма. Аз видях само плюване. Спираме темата, никой от изпълкома няма да коментира опозицията, защото тя може да се разрасне, може да намалее. Ние се готвим за конгрес да го спечелим, защото смятаме, че заслужаваме с това, което сме направили", каза Михайлов за Любослав Пенев и екипа му.

Той добави, че футболният съюз бележи ръст от 63% на приходите дори без националният отбор да се е класирал за голямо първенство. "Това говори много за администрацията, за президента и финансовия директор."

"Бюджетът за 2018 г. е 19.1 милиона лева. Това е след прогнозен ръст на приходите от 6 милиона лева. Основно това е от участието на националния отбор в новата Лига на нациите и програмите на УЕФА и ФИФА", добави заместник изпълнителният директор на БФС Павел Колев.

Беше уточнено, че през 2006 г. бюджетът на организацията е бил 7 милиона лева и на практика при управлението на Борислав Михайлов се е увеличил с 12 милиона лева.

Президентът добави още, че е уговорил клубовете да получат по-рано транша си за телевизионните права, за да им се гарантира по-голяма стабилност.

"Мисля, че това е добре. Получиха преди Нова година парите за солидарност от УЕФА, сега ще получат и тези от телевизионните права, така ще посрещнат по-спокойно началото на сезона", каза още Михайлов.

До този момент внесените кандидатури са тази на Михайлов, който беше издигнат от "Левски", както и на Ивайло Дражев, кандидат на "Ботев" (Болярово). Любослав Пенев все още не е внесъл кандидатурата си официално. Едва след това изборната комисия ще излезе със становище пред конгреса, добавиха от БФС.

Dnevnik.bg