Звездата на "Барселона" Лионел Меси се оказа в центъра на пореден данъчен скандал, информират "Шпигел" и "Ел Мундо". Аржентинецът отново е проверяван от властите в Испания. Този път причината е дейности на неговата фондацията с нестопанска цел.

Според съвместната публикация на "Ел Мундо" и "Шпигел" по документи, предоставени от Football Leaks, испанските власти проверяват връзката между фондацията на футболиста и плащания от "Барселона".

От документите ставало ясно, че за периода 2010-2016 г. "Барселона" е отпуснал на фондацията на Меси 12.5 милиона евро. Това представлява над 70% от приходите на организацията с нестопанска цел. Паричните преводи са разследвани от испанската данъчна служба Agencia Tributaria.

Според законите в страната благотворителните организации трябва да използват 70% от своите приходи за предмета на дейността си. За "Фондация Лионел Меси" тя е подпомагане на деца в нужда.

"Фондацията е основана през 2007 г. и желае да помага на деца, които да имат същите възможности да сбъднат мечтите си, както и да получат еднакви медицински грижи и образование като останалите", пише в сайта на фондацията.

Властите в Испания подозират, че на практика паричните преводи са заплати и бонуси към футболиста. Смята се, че това е направено, за да се избегнат нови усложнения около данъчните проблеми на Меси.

През ноември звездата на "Барселона" подписа нов договор с клуба до 2021 г., с откупуваща клауза от 700 милиона евро. Според непотвърдена информация, която се цитира и от двете издания каталунците гарантират годишен приход на футболиста от 100 милиона евро, в който са включени заплатите му, бонусите и пари от имиджовите му права.

Това не е първи подобен проблем за Меси, който заедно с баща си Хорхе вече няколко път беше изправян пред съда. Голмайсторът на "Барселона" получи присъда от 21 месеца през 2016 г. заради неплатени 4.1 милиона евро данъци, които бяха пренасочени в офшорни компании.

Аржентинецът се размина само с глоба, тъй като испанското законодателство позволява първа присъда до две години затвор да бъде заменяна с пробация.

Дневник