Тридесет години след легендарната поява на мъжкия национален отбор по бобслей на Ямайка на зимните игри в Калгари, карибската страна ще изпрати женски състав на олимпийския улей за пръв път в своята история.

За разлика от своите сънародници, които през 1988 г. завършват на 30-о място в двуместния боб, ямайските боблсеистки ще заминат за Южна Корея с амбиции за доста по-предно класиране - влизане в топ 10. Това ще е първият женски отбор в историята на тази страна, който ще се състезава в зимни олимпийски игри.

Съставът на Ямайка ще бъде воден от Джазмин Фенлатър, за която това ще е втора олимпиада. Преди четири годни в Сочи тя беше забутвач в отбора на САЩ, където е родена. През 2015 г. 32-годишната бобслеистка започна да се състезава за родината на своя баща.

"Пьончан 2018 ще бъде втората ми олимпиада, но за мен е също толкова специална, колкото първата. Този път ще имам възможност да представям другия си дом - Ямайка, и да вляза в историята като част от първия женски отбор, който представлява нашата страна на зимна олимпиада", каза Фенлатър пред Би Би Си.

Другите две състезателки в състава на Ямайка - Кари Ръсел и Одра Сегрий, са бивши спринтьорки. Ръсел е носителка на златен медал в щафетата на 4х100 метра от световното първенство по лека атлетика през 2013 г. Тя има и индивидуален златен медал от лятната Универсиада през 2011 г., както и бронз от световното за младежи и девойки през 2006 г.

"Това е един от най-щастливите моменти в живота ми. Никога не съм мечтала, че ще стана състезател по бобслей", каза 27-годишната Ръсел, за която това ще е дебют на олимпийски игри.

"На седмото небе от щастие съм, знаейки, че ще помогнах на моята страна да сътвори история. Изключително съм благодарна за това преживяване, което предстои", допълни Сегрий, която също е на 27 години.

Ямайските бобслеистки се целят в класиране в първата десетка в Пьончан, след като през декември заеха седмо място на Световната купа във Винтерберг.

Олимпийски дебют за Нигерия

Ямайка ще е един от 18-те отбора, които ще се състезават в дамската надпревара по бобслей. Още един от участниците ще пренапише историята в Пьончан - Нигерия.

Сеун Адигун, Нгози Онвумере и Акуома Омеога ще бъдат първите жени от Африка, които ще участват в олимпийско състезание по бобслей.

Освен това игрите в Пьончан ще са абсолютен дебют за Нигерия в зимна олимпиада.

Всяка една от трите бобслеистки е била спринтьорка, преди да се насочи към улея. Адигун дори участваше на 100 метра с препятствия на олимпийските игри в Лондон през 2012 г.

В своя дебют в зимните олимпийски игри Нигерия ще има още един представител - Симиделе Адеагбо. Tя ще бъде първата жена от Африка, която ще участва в спускането с шейни.

Адеагбо е на 36 години, родена е в Канада и е бивша състезателка по троен скок и скок дължина.

Тя е започнала да се занимава по-сериозно със спускане с шейни едва преди четири месеца, но успя да се сдобие с олимпийска квота, след като завърши трета в два старта от Северноамериканската купа през уикенда.

Дневник