Украинската тенисистка Марта Костюк влезе в историята на Големия шлем. 15-годишната състезателка стана най-младата, която стига до третия кръг в някой от четирите водещи турнира от 1997 г. насам.

Квалификантката, която е 521-а в световната ранглиста, победи с 6:3, 7:5 Оливия Роговска на Australian Open. Следващото ѝ предизвикателство я изправя срещу сънародничката ѝ Елина Свитолина.

Последната толкова млада тенисистка, достигнала третия кръг на турнир от Големия шлем, беше Миряна Лучич-Барони. Преди 21 години тя направи пробив на US Open. Костюк е най-младата участничка в третия кръг от Мартина Хингис през 1996 г.

Според украинката от помощ ѝ е бил опитът да играе мачове на някой от големите кортове на Australian Open. Прди година тя стана шампионка в турнира за девойки.

"Имам късмета, че играх финала на "Род Лейвър" преди година. Така че знаех какво е да играеш на голям корт", заяви победителката.

Тъкмо титлата при девойките ѝ осигури покана за участие в Мелбърн. Само с участието си в Australian Open дотук този сезон Костюк си осигури повече от десет пъти повече пари от наградния фонд, отколкото беше спечелила досега в кариерата си.

"Вече имам представа къде ще ги похарча. Може би най-напред ще взема подаръци на семейството си. Защото имам голямо семейство. А след това малко и за себе си", каза 15-годишната тенисистка.

Тя заяви, че ще се наслади на мача си със Свитолина. "Мисля, че отново ще играя на голям корт и ще се постарая да покажа най-добрия си тенис. Сигурна съм, че тя ще има някои колебания и ще опитам да се възползвам. Това ще направя. Знам как играе тя, но още не съм се задълбочила в детайлите", допълни Костюк.

Дневник