Опазването на българската природа е в огромна степен защитено от нашето правителството. Това заяви премиерът Бойко Борисов в Европейския парламент по време на представяне на приоритетите на българското европредседателство.

Изказването му бе в отговор на коментар на лидера на Зелените в Европарламента Ска Келер. Изпитвам голямо уважение към нашите правозащитни организации, подчерта премиерът.

Спирал съм ифраструктурни проекти с години, за да могат да се излюпят новите щъркелчета, карал съм министри да пренасят блатни кокичета, за да не остане нито един стрък сгазен от валяк, трасета сме променяли, разказа Борисов.

Пред вас искам да гарантирам, че става въпрос за втори лифт, един-единствен лифт на курорта в десетката на Европа, Банско, подчерта премиерът.

По думите му сега туристите чакат с часове на опашка. Той настоя, че става въпрос само за втори лифт, а сега тези хиляди туристи се качват с автомобилите си, заради което пътя непрекъснато се осолява и десетки дървета около него загиват. Няма да се допусне незаконна сеч, последните години България е първа в Европа по нови гори и единствената, която е разширявала горите си сред всички европейски държави, допълни той.

Каква по-голяма гаранция, че ако има втори лифт, кой инвеститор ще даде да му изсечат борове. Освен втори лифт, една керемида няма да се сложи повече там, настоя премиерът.

По повод на коментар на евродепутат за Истанбулската конвенция премиерът припомни, че българските социалисти на пленум в неделя решиха да не я подкрепят в парламента, но подчерта, че ще положи всички усилия, за да мине документа в Народното събрание.

В отговор на коментар от страна на българския евродепутат Илхан Кючук (ДПС, АЛДЕ), който призова Борисов да бъде демократ и да се освободи от "оковите" на крайните националисти, премиерът отговори: С българските патриоти работим така, че етническата толерантност и етническия модел да бъдат пазени като зеницата на около защото така България е за пример за целите Балкани.

Дневник