Парламентът прие на първо четене промени в Закона за уреждане правата на граждани с многогодишни жилищно-спестовни влогове, с които се удължава срокът за осребряването им, предвижда се те да могат да се наследяват и се откриват нови възможности за плащане с тях.

Проектът е на групата на Обединените патриоти. Гласуваха 176 народни представители, 174 от които бяха "за", двама се въздържаха. Представители на БСП заявиха, че имат подобен законопроект и настояха техните предложения да бъдат разгледани между първо и второ четене, съобщи БТА.

Промените предвиждат ускоряване и облекчаване на процеса по изплащане на лихвоточките на граждани с многогодишни жилищно-спестовни влогове, се казва в мотивите.

Предвижда се тези лихвоточки да могат да се наследяват както по закон, така и по завещание.

Въвежда се и възможност да се използват като платежно средство за плащане на дължими данъци и такси към държавата и общините.

Удължава се с две години срокът за заявяване на искане за изплащане на лихвоточките от техните собственици и премахване на крайния срок, в който държавата трябва да изплати всички заявени претенции.

В мотивите си вносителите посочват, че около 55 000 граждани все още очакват компенсации. Едновременно с това по сега действащия закон след 30 ноември 2016 г. държавата не приема претенции за компенсация, а 31 декември 2019 г. е крайният срок държавата окончателно да се разплати с гражданите, които имат право на това.

Дневник