Правителството на чешкия премиер Андрей Бабиш се съгласи да подаде оставка, след като вчера вечерта загуби вот на доверие в парламента, предаде "Ройтерс". Кабинетът на малцинството, формиран от Бабиш след изборите през есента, ще остане на власт, докато се формира друго правителство, а това може да отнеме седмици или месеци, пише агенцията.

Още след като партията на Бабиш, АНО, спечели изборите с почти една трета от гласовете, всички други осем партии отхвърлиха възможността да се коалират с него.

Срещу премиера освен това има обвинения в злоупотреба с европейски средства, заради които той поиска да бъде снет депутатският му имунитет. Бабиш получи неприкосновеност, след като беше избран като депутат и срещу него вече не можеше да започне наказателно дело. Решението дали да бъде оставен без имунитет ще се вземе в петък.

"Правителството прие оставката си и ще поискам среща с президента, за да му я дам лично," каза самият Бабиш. Държавният глава Милош Земан, който спечели първия тур на изборите миналата седмица и отиде на балотаж, обаче каза, че ще даде на Бабиш нов мандат, за да опита още веднъж да състави правителство. Говорител на Земан каза, че срещата ще се случи до края на работната седмица. 

Дневник