Очаквано БСП внесе първия вот на недоверие срещу кабинета "Борисов 3". Той е заради провал в политиката за борба с корупцията. Мотивите на вота според лидера на левицата Корнелия Нинова са общо десет страници и включват примери от сферите на здравеопазването, обществените поръчки, строителството и санирането и борбата с контрабандата.

По-рано днес от парламентарната трибуна Нинова обяви, че има класифицирана информация за данни за заплаха за финансовата сигурност на страната. На въпрос на "Дневник" тя каза, че ако докладите на службите станат публични, няма да има нужда от дебат по вота на недоверие, а правителството направо ще падне.

"Системите на приходните агенции са пробити. В тях се влиза от множество точки. Заличават се данни на акцизни стоки, приходите от които не се внасят като акцизи и ДДС", разясни Нинова на въпрос на "Дневник" какво пише в докладите.

Тя каза още, че "не се внасят акцизи на определени стойности", които обаче не може да обяви, защото това е класифицирана информация.

На въпрос защо вотът на недоверие се внася по време на европредседателството Нинова обяви, че 83% от гражданите искат борба с корупцията, което е и проевропейска политика. Попитана за контрааргументите на управляващите, че по време на правителствата с участие на БСП също е имало проблеми с корупцията, тя каза, че всички трябва да се обединят и да решат проблема.

Вотът на недоверие бе внесен без подписите на ДПС - решение, което ръководството на партията взе след коледната реч на Ахмед Доган, в която той обяви, че "няма политическа сила от опозицията, която днес може да поеме отговорността за управлението".

Дневник