Шуменският административен съд спря заповедта на кмета Любомир Христов за премахване на незаконните кабели от стълбовете на „Енерго про“ след жалба на „Нетуоркс България“. Това е второ подобно решение на ШАС по казуса с кабелите.

Сегашното е окончателно и е в сила от 16-ти януари.

Според „Нетуоркс“, общината не е изпълнила необходимата процедура по споразумението, сключено между двете страни през май 2016 г. Съгласно него фирмата се ангажира в срок до 31-ви декември 2017-та да премахне въздушните си кабели от 13 шуменски улици и да  изгради подземна оптична мрежа в тези участъци, а докато направи това общината няма право да реже кабелите на този оператор.

Става въпрос за улиците „Владайско въстание“, „Съединение“, „Райна княгиня“, „Тича“, „Шуменска комуна“, „Република“, „Априлско въстание“, „Ален Мак“, „Кирил и Методий“,  „Шуменска крепост“, „Червена стена“, „Август Попов“, „Лиляна Димитрова“, за които мрежата на „Нетуоркс - България” има Удостоверение за търпимост, издадено през март 2010-та от община Шумен.

Според съда, преди да пристъпи към принудително премахване на кабелната мрежа на „Нетуоркс“, общината е трябвало да установи неизпълнение на поетите от фирмата действия по премахване на кабели със срок до 31.12.2017 г. по тези улици. В този случай общината не е спазила необходимата процедура, посочва още съдът.

Според процедурата в тридневен срок след изтичане на срока за доброволно изпълнение, общинските служители са длъжни да извършват проверка и да съставят констативен протокол, като при констатирано неизпълнение на съответната заповед се пристъпва към принудителното й изпълнение. В седемдневен срок от съставяне на констативния протокол се съставя административна преписка с протокол, съдържащ предложение за начина на изпълнение на поправянето, заздравяването или премахването и необходимите строително-монтажни работи, след което в едномесечен срок от изпращането на протокола, органът, издал заповедта възлага фактическото й изпълнение на определени изпълнители по реда на Закона за обществените поръчки.

„В случая така разписаната процедура не е спазена, което обуславя и отмяна на действията по изпълнението и връщането на преписката на органа със задължителни указания по тълкуването и прилагането на закона“ посочва съда. Освен това, според ШАС липсват и доказателства, че е изчерпана процедурата по доброволно премахване на кабелите от страна на „Нетуоркс“.

В решението си съда, освен че отменя заповедта на кмета за рязане на незаконни кабели на операторите, го задължава да извърши повторна проверка на изпълнението на ангажиментите, поети от „Нетуоркс“ по споразумението от 2016 г.

ШУМ.БГ