Граждани в над 20 града в страната и в чужбина ще протестират отново в защита на Пирин тази вечер. Петото поред шествие в столицата ще започне от площад "Независимост", а локациите в другите градове са посочени на страницата на събитието "Ден 5: Да защитим Пирин, Да защитим държавата!".

Освен българи в страната срещу промените в плана за управление на парка излизат и граждани в Берлин, Брюксел, Лондон и Оксфорд. Предишният протест в защита на Пирин на 11 януари събра впечатляващо множество граждани в София, невиждано от протестите срещу кабинета "Орешарски" през 2013 г.

Протестиращите продължават да настояват за отхвърляне на решението на Министерския съвет от 28 декември 2017 г. за промени в плана за управление на парка, с което се отварят възможности за застрояване на 48% от Национален парк "Пирин". Протестиращите искат и оставка на министъра на околната среда и водите Нено Димов, който предложи това решение, както и да се изясни собствеността на концесионера на ски зона Банско.

Организаторите от коалиция "За да остане природа в България" посочват, че решението на кабинета по казуса "Пирин" нарушава директивите на Европейския съюз за стратегическата екологична оценка, за опазване на птиците и за местообитанията; противоречи на българското законодателство: Закона за опазване на околната среда, Закона за биологичното разнообразие и Закона за защитените територии; обслужва олигархичните интереси на концесионер, който е прикрит зад офшорно дружество в Кипър, чийто собственик е безработен.

Те предупреждават, че промените дават възможност за изсичане на вековни гори и за мащабно строителство в обект, представляващ световно природно наследство, защитено от ЮНЕСКО.

Дневник