Македонският президент Георге Иванов обяви, че няма да подпише Закона за употреба на езиците, който разширяваше употребата на албанския и други малцинствени езици наравно с македонския, предаде агенция МИА. В обръщение ден преди изтичане на крайния срок, който имаше, за да одобри или да наложи вето, той каза, че текстът е "противоконституционен", а и е бил гласуван в отсъствието на опозицията.

"Вместо в дух на диалог и съжителство да градим мултиетническо общество чрез справедливи и приети от всички закони, ние приемаме несправедлив и репресивен закон, който фаворизира само албанския език," каза Иванов.

Той също така изтъкна, че прилагането му в държавните органи - от които ще се изисква във всеки момент да са способни да осигуряват комуникация на албански и при нужда на други малцинствени езии - "е твърде скъпо" и ще доведе то "цялостна блокада и нефункционалност" на институциите.

Той отбеляза и че законопроектът е отбелязан с европейско знаме, без за неговото въвеждане да има европейска директива. "Македония ще стане единствената страна, която сама си поставя условия за членство в ЕС, които никой не иска," добави Иванов.

Ветото му, което беше очаквано, означава, че депутатите ще имат още едно гласуване на закона, след което, ако отново го приемат, той ще е принуден да го подпише. Текстът може да бъде отнесен и до Конституционния съд.

Дневник