Сърбия и Черна гора вероятно ще станат следващите държави членки на Европейския съюз до 2025 г., заяви еврокомисарят по разширяването Йоханес Хан в интервю за "Ройтерс".

"Време е да сложим край на работата от 1989 г.", каза Хан, имайки предвид разширяването на ЕС на Изток след падането на Берлинската стена. "Посочихме 2025 г. kато индикативен срок за Сърбия и Черна гора, това е реалистично, но и много амбициозно", допълни той.

Албания, Босна, Косово, Македония, Черна гора и Сърбия се надяват да се присъединят към ЕС, но през последните години надеждите им се стопиха, тъй като политици от блока, изправени пред засилващия се евроскептицизъм в собствените им страни, кризата в еврозоната и вота за излизане на Великобритания то ЕС, загубиха интерес от разширяването.

Растящото влияние на Русия, мигрантската криза, турският завой към авторитарен курс и желанието за засилване на европейската интеграция след излизането на Великобритания от ЕС през 2019 г. обаче, представиха нови възможности на Балканите.

Според Хан присъединяването към ЕС е най-добрият начин за борба с корупцията, организираната престъпност и заплахата от авторитаризъм в региона.

Хан ще посети Сърбия през февруари, след като на 6 февруари Европейската комисия публикува официалната си стратегия за Балканите. Очаква се председателят на Еврокомисията Жан-Клод Юнкер да посети всичките шест държави в знак на подкрепа. Следващия месец Хан ще пътува и до Вашингтон, за да се срещне с представители на Държавния департамент и да представи плана на ЕС за Балканите.

В София, като част от българското председателство на Съвета на ЕС, е предвидена среща на върха за Балканите през май. Великобритания също ще проведе разговори на високо ниво със страните от региона през юли.

Според дипломати от НАТО Македония може да получи покана за присъединяване към алианса, ако реши спора си за името с Гърция.

Хан изрази увереност, че въпросът може да бъде решен след разговорите в ООН по-рано този месец. Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг по време на посещение в Македония в сряда също заяви, че вижда надежда за решаване на спора за името.

И все пак пречките по пътя към еврочленството не са малко. Банковите и съдебните системи на шестте балкански страни са слаби. Регионът е белязан от етническите конфликти, последвали разпадането на Югославия през 90-те години. Босна продължава да бъде дълбоко разделена. Сърбия не признава независимостта на Косово. Черна гора бе в политическа криза през голяма част от 2017 г.

Според чернова на европейския план за Балканите, видяна от "Ройтерс", стратегията на ЕС зависи от "нормализирането на отношенията" между Сърбия и Косово.

Хан призна, че убийството на лидера на косовските сърби Оливер Иванович е показало нестабилността в региона.

Dnevnik.bg