Министърът на екологията Нено Димов заяви, че предложението на алпиниста Боян Петров за решение на казуса Пирин няма да помогне. Той коментира проектът на алпиниста в отговор на въпрос на журналисти след учредително заседание на на новосъздаден съвет на учените към министъра на околната среда и водите.

Преди ден Боян Петров внесе в Министерство на околната среда и водите – с копие до Министерски съвет, компромисно предложение за поправки в плана за управление на Пирин, с което да се позволи строителство на втора кабинка, но не е строителство на нови писти в планината, както и да се конкретизира, че се позволява изграждането на водохващания само за питейни и битови нужди за населението в населените места. Така, според Боян Петров ще бъдат задоволени официалните искания на всички засегнати страни и ще има гаранции, че няма възможности за сечи и строителство в националния парк. Ако управляващите, концесионерът или общината отхвърлят предложението му, ще стане ясно, че изграждането на втори кабинков лифт е само параван, зад който се крият други намерения и интереси.

В петък Димов коментира, че предложението на алпиниста няма да помогне, защото е свързано с поправки в план за управление, който по думите му е документ, който задава само режимите в парка, но не и конт. Специализираният подробен устройствен план е всъщност планът, който дава основата за строителство и подлежи и на екологична оценка, и на оценка за съответствието.

"Когато говорим за този тип предложения (като това на Боян Петров, бел.ред.), те трябва да бъдат отнесени към общите устройствени планове или специализирания подробен устройствен план, който подлежи на екологична оценка и на такава за съответствието," каза Димов.

Така Димов допусна, че ако Боян Петров предложи поправки за тези документи – общ и подробен устройствен план, идеята му може и да намери решение, но веднага се застрахова, че не може да е категоричен в това допускане, защото не е запознат толкова добре със закона за устройство на територията.

Петров мотивира предложенията си, консултирани със юристи, с липсата на конкретност в сега подкрепеното от кабинета решение от 28 декември 2017 г. - колко, къде и какви писти и въжени линии. "Това поражда опасенията, че приетите промени са един бял лист, върху който после може да бъде написано всичко. И това наистина да доведе до възможност за застрояване на близо половината от планината, която е национален парк и световно признато природно наследство", заявява Боян Петров в интервю за вестник "Капитал".

Попитан дали го притесняват протестите, Нено Димов отговори: "Не, това е демокрация. Как може да се притеснявам от демокрацията. Напротив, живял съм в други времена, когато не можеше да има протести. Това би ме притеснило".

Dnevnik.bg