Операцията в Африн "де факто" е започнала с трансграничния артилерийски обстрел, извършван от турските сили, заяви министърът на отбраната на Турция Нуреттин Джаникли, цитиран от "Ройтерс" и Анадолската агенция.

Източници на турската държавна агенция и "Ал Джазира", цитирани и от руски издания, съобщават, че Русия изтегля военнослужещите си - които към момента имат единствено роля на наблюдатели - към вътрешността на северозападната провинция. Руските сили, разположени в района Кафр Джана в североизточната част на град Африн, са достигнали градчета в околностите, които са под контрола на силите на сирийския президент Башар Асад. Според турския депутат Ахмед Берат Джонкар, цитиран от "Ал Джазира", Русия изтегля силите си към зони, където не се очаква да има сблъсъци. Само преди ден началниците на отбраната в Анкара и Москва, Хулуси Акар и Валери Герасимов, се срещнаха, за да обсъдят операцията.

Оператор на "Ройтерс" е заснел как турската артилерия в пограничното село Сугедиги извършва обстрел тази сутрин по района на Африн в Северозападна Сирия. "Операцията е де факто започнала с трансграничния обстрел, единствено няма преминаване на границата", каза Джаникли пред турската телевизия А Хабер, цитиран и от БТА. "Като казвам 'де факто', не искам това да бъде неправилно разбрано, тя е започнала без пресичане на границата", подчерта той. "Всички терористични мрежи и елементи в Северна Сирия ще бъдат отстранени. Няма друг начин", каза Джаникли.

Сирийската кюрдска милиция Отряди за защита на народа (YPG) съобщи, че турската артилерия обстрелва усилено региона на Африн от полунощ. Според YPG това е най-интензивната по рода си атака, откакто Турция засили заплахите, че ще предприеме военни действия срещу кюрдския район.

Анкара смята YPG за разклонение на Кюрдската работническа партия (ПКК) в Турция, която властите в страната приемат за терористична организация. Турски официален представител е заявил за "Ал Джазира", че сирийските кюрдски бойци представляват "истинска заплаха" за страната му.

Самите кюрди предупредиха, че ще отговорят на огъня. Американските сили в Сирия обаче казаха, че нямат намерение да подкрепят кюрдите в Африн, където Москва има наблюдателен пункт. По-рано Вашингтон даде и крачка назад от плановете за изграждане на гранични сили с участието на бойци от YPG по североизточната турско-сирийска граница.

Dnevnik.bg