Норвежецът Аксел Лунд Свиндал даде заявка за отличие на предстоящите зимни олимпийски игри в Пьонгчанг, които започват на 9 февруари. 35-годишният ветеран беше най-бърз в супергигантския слалом на известната писта "Щрайф" в Кицбюел.

Свиндал помни австрийския курорт със смесени чувства. През 2016 г. норвежецът отново спечели в дисциплината, но падна в спускането и разкъса предна кръстна връзка на дясното коляно. По това време той се намираше в страхотна форма, но пропусна остатъка от сезона заради контузията.

Олимпийският шампион от Ванкувър 2010 в супергигантския слалом измина трасето с време 1:30,72 мин. Това е трети успех за Свиндал през сезона след победите в спусканията в Бийвър крийк и Вал Гардена.

Втори на половин секунда остана сънародникът му Шетил Йенсруд. Челната тройка допълни австриецът Матиас Майер, който изостана на 0,56 сек. Ханес Райхелт завърши на една стотна от първите трима.

Водач в дисциплината продължава да бъде Йенсруд с 260 точки. Той има преднина от 46 пред Свиндал и 60 пред Винсент Крихмайер.

В общото класиране водач е носителят шампионът в Световната купа в последните шест години Марсел Хиршер с 974. Хенрик Кристоферсен е най-близо до австриеца с 800, а трети е Йенсруд с 639.

В събота ще се проведе спускане, а в неделя е слаломът.

Dnevnik.bg