Служители на ГДБОП и ДАНС провеждат акция в сградата на Медицинския университет в София. Разследва се организирана група, занимаваща се с корупционна схема, свързана с приема на чуждестранни студенти, съобщава БНР.

За разпит са отведени няколко души, но все още от полицията не дават официална информация. По данни на Би Ти Ви са запечатани кабинетите на ръководители и административни служители в университета, като се проверяват още студенти и преподаватели.

Пак по информация на Би Ти Ви граждани на държави извън Европейския съюз са приемани проформа, за да започнат след това работа в други сфери. Целта им била да кандидатстват за гражданство без да са прекарали нито ден в университета.

Полицията проверява голям обем от документи, като се очаква акцията да приключи в понеделник.

През 2016 г. беше направен подробен одит на дейността на Медицинския университет за периода от 1 януари 2014 до средата на 2016 г. От него се разбра, че има редица нарушения с трудовите договори и формирането на заплати на академичния състав, обществените поръчки, таксите и приема на студентите в институцията.

След това бяха повдигнати обвинения на бившия ректор на университета проф. Ваньо Митев и бившия главен секретар Алексей Алексеев за сключени явно неизгодни сделки, които са нанесли значителни вреди на висшето училище.

Dnevnik.bg