Минимум 94 години затвор очакват всеки от двамата родители, държали тринадесетте си деца оковани и гладни в дома си в Калифорния, ако бъдат признати за виновни по десетките обвинения, пише агенция "Ройтерс".

Новината разтърси Америка и света миналата седмица, след като една от дъщеричките на семейство Давид и Луис Търпин бе успяла да избяга от къщата и да прати там полицията. Силите на реда открили вътре останалите 12 деца, недохранени, мръсни и вързани с вериги и катинари за леглата. Те са на възраст между 2 и 29 години, но изостанали в развитието си заради преживения тормоз. Най-голямата дъщеря – на 29 – тежи 37 кг.

Обвиненията варират от застрашаване на дете и неправомерно задържане до сексуален тормоз върху една от дъщерите. Защитата пледира невинност по всички тях.

Прокурорът посочи, че децата са били лишавани от храна, хигиена и медицински грижи и са били наказвани за провинения от типа на това, че са си измили ръцете до над китките. Някои от тях са били държани приковани със седмици и месеци, като не им е било позволявано да ходят дори до тоалетната. Разрешено им е било да се къпят веднъж годишно.

"Родителите са купували храна за себе си, но не са давали на децата да ядат. Купували са си храна, включително сладкиши – ябълкови и тиквени, оставяли са ги на масичката, за да могат децата да ги виждат, но не и да ядат."

17-годишното момиче, което успя в неделя да избяга и да вдигне тревога, е готвило плана си повече от две години. Полицаите, които са я видели първи, твърдят, че тя е изглеждала на 10. С нея е тръгнало и друго дете, което обаче се е уплашило и се е върнало.

Жертвите са разказали, че родителите им започнали да ги връзват преди години за наказание, първо с въжета, а после – с вериги и катинари. Те не са посещавали лекар в последните 4 години и нито едно никога не е било на зъболекар. Не им е било позволявано да имат играчки.

Това отношение е започнало, докато семейството е живяло в Тексас, като в един момент родителите са живели отделно и отвреме-навреме са носели храна на децата. През 2010 г. са се преместили в Муриета, Калифорния, а през 2014 – в Перис. Децата са били регистрирани като ученици в частно училище, чийто директор е бил баща им. Този тип институции са независими от федералните и щатските образователни системи и на практика няма държавна власт, която да следи какво се случва в тях.

Dnevnik.bg