Спазването на европейските ценности трябва да се следи така, както се следи и спазването на икономическите ангажименти, поети от държавите-членки на ЕС. Това каза френският министър по европейските въпроси Натали Лоазо пред журналисти днес в София.

"Как разсъждавам аз лично – мисля си, че така както има Европейски семестър, който дава възможност да се провери дали се спазват икономическите критерии и други поети ангажименти от страните в областта на икономиката, така трябва да помислим и за механизъм, който да даде възможност да се провери дали се спазват ценностите, с които се е ангажирала страната при присъединяването си към Европейския съюз", обясни тя. Сред въпросните ценности тя посочи свободата на медиите и словото, както и правовата държава.

Министърът коментира още, че Париж е "за" разширяване на съюза и в посока на Западните Балкани, но в една "преоснована Европа" и напомни за предложението на президента Еманюел Макрон през 2018 г. да се организират широки допитвания до гражданското общество за това в каква посока трябва да се промени съюза. България вече се е ангажирала с провеждането на тази инициатива - нещо, което трябва да се случи между април и октомври.

Брюксел и Полша

По отношение на конфликта между Европейската комисия и Полша, Лоазо посочи, че Варшава ще има право да защити извършените реформи на съдебната система. Според Брюксел те подкопават независимостта ѝ и заради това комисията заплаши Варшава е безпрецедентна процедура, която може да ѝ коства правото на глас в Съвета на Европейския съюз.

"Ако ние не спазим тази процедура и не пристъпим съответно към санкции, тогава би се стигнало към риск от зараза, заразно поведение на Полша и за други страни-членки на ЕС.", каза министърът.

Турция

Преговорите за влизането на Турция в ЕС са стигнали доникъде - това каза Лоазо по време на първата съвместна конференция от поредицата "Европа, която пази". По думите ѝ Анкара е стратегически партньор в областта на миграцията, тероризма и регионалните кризи, но е направила своя политически избор.

"Ние уважаваме избора на Турция, но уважение към нашите партньори е да ѝ кажем докъде сме стигнали в логиката, свързана с преговорите по разширяването – тоест, доникъде", заяви Лоазо.

Dnevnik.bg