Премиерът Бойко Борисов поиска от германския канцлер Ангела Меркел помощ за правосъдната система и борбата с корупцията у нас. След срещата им в София днес той обяви, че е получил нейната подкрепа в България да дойдат "колеги", които "добронамерено" и "без много шум" да ни наблюдават и обучават, като влязат "в прокуратура, съд, следствие, полиция, при дознатели и където има нужда" и си дадат мнението за законодателството, в т.ч. и приетия наскоро антикорупционен закон.

В отговор на въпрос на журналисти дали България може да помогне с антикорупционните мерки в страните от Западните Балкани Борисов обяви, че според "Евробарометър" не само страната ни, но и много държави в Европейския съюз (ЕС) имат такъв проблем. "Знаем, че не сме идеални, но имаме воля и истински намерения да изкореняваме докрай", каза премиерът. Меркел не говори по въпроса на пресконференцията в резиденция "Бояна", която двамата дадоха днес за български и чуждестранни журналисти.

Меркел обеща скорошно влизане в Шенген, но само по въздух

След като благодари на Борисов за начина, по който България пази границата на ЕС с Турция, германският канцлер Ангела Меркел обяви, че подкрепя усилията на страната ни за влизане в Шенгенското пространство, което по думите й може да стане в най-скоро време и поетапно. Тя каза, че не може да се ангажира с конкретна дата, но според нея правилата на Шенген съвсем скоро могат да се въведат на летищата.

От своя страна Борисов отвърна, че по вода и въздух България няма никакъв проблем да влезе в Шенген още днес. От думите му се разбра, че чака среща с холандския премиер Марк Рюте на 6 февруари в София, на която ще предостави възможност негови експерти да обикалят страната и да ни проверят, тъй като Холандия най-гласно е изразила несъгласието си България и Румъния да са в Шенген. "След като проведа разговора с него, както Ангела каза, тогава ще водя и разговори с нея", обясни българският премиер.

Меркел поиска от Борисов да се говори с Ердоган по всички въпроси

Германският канцлер Ангела Меркел обяви, че планираната по време на българското европредседателство среща между Борисов, председателя на ЕК Жан-Клод Юнкер и председателя на ЕП Антонио Таяни във Варна е добър шанс да се говори с турския президент Реджеп Ергодан "по всички въпроси, които ни вълнуват".

От своя страна Борисов обясни, че на Турция не е изплатено нищо по споразумението за мигрантите и че има много проблеми, които са се натрупали през последната година. "Едната такава буферна среща във Варна би била само за добро за всички нас", каза българският министър-председател. 

Дневник