Около 50 души - интелектуалци, артисти и зрители на предаването "Денят започва с култура", се събраха пред Българската национална телевизия днес, за да поискат оставката на програмния й директор Емил Кошлуков. Протестът бе организиран през уикенда, след като се разбра, че екипът на предаването е бил заплашен с уволнение, ако не удвои рейтинга на предаването и не го направи по-"лайфстайл". Днес в ефир водещите прочетоха декларация, с която обвиниха Кошлуков и в натиск по посока кои гости да канят, какви въпроси да им задават и как да ги представят.

"Тук съм, защото ми се струва, че предаването "Денят започва с култура" изведнъж стана много важно - първо за шефа на парламентарната комисия по медии и култура, за което те много нежно не съобщиха какво казва в Народното събрание и ние научихме от вестник "Дневник", че то отново е обект на критика на този шеф (става дума за изказването на Вежди Рашидов от четвъртък - бел. ред.). Това е комисията, от която зависи бюджетът на обществените медии", каза пред "Дневник" медийният експерт Жана Попова. "И второ, защото колеги за пръв път от много години произнесоха думата натиск."

"Случващото се с националната телевизия е истинско безобразие. Това са първите плахи попълзновения на тоталитаризма", коментира членът на комисията по досиетата Екатерина Бончева. "Вмешателството от позицията на шеф на едни независими журналисти на политическо ниво е нещо, което нито един от нас не бива да допуска. Тоест вие повече от мен трябва да застанете срещу този човек и той моментално да излезе и никога да не влиза в тази сграда", каза на интервюиращите го медии музикантът Васил Гюров, който през уикенда прекара няколко часа пред телевизията, протестирайки сам срещу Емил Кошлуков.


"Все едно някой да ти повърне в хола"

Демонстрацията събра университетски преподаватели, музиканти, артисти и журналисти, но не и много известни лица от БНТ. В подкрепа на колегите си излезе само спортният журналист Камен Алипиев, който заяви, че телевизията е негов дом от 30 години, и оприличи настоящата ситуация на това "някой да му повърне в хола". Алипиев уточни, че няма преки наблюдения за натиск отвъд написаното от колегите му, но става дума за принципен протест, провокиран от назначението на конкретна личност. "Когато в биографията ти има моменти, в които работиш за медии, които директно винаги са обслужвали конкретни интереси, и при кандидатурата си за генерален директор извадиш документ, че си работил и в партийна телевизия, ти олекваш", каза Алипиев по адрес на Емил Кошлуков.

При протестиращите слезе и екипът на "Денят започва с култура". Журналистите благодариха за подкрепата на присъстващите и на генералния директор на БНТ Константин Каменаров. Запитани дали са солидарни с искането за оставка на програмния директор, те препратиха към декларацията си от днешния ден и заявиха, че се надяват работата им отсега нататък да покаже, че принципите на обществената медия се спазват. Работим за обществото, не смятаме, че рейтингът трябва да е критерий за нашата работа, но ако ръководството реши така, ще отстъпим, добавиха още оттам.

Емил Кошлуков отговори през ПИК

Никой от ръководството на БНТ не излезе да се срещне с протестиращите и телевизионните камери. В интервю за сайта ПИК обаче Емил Кошлуков обяснява, че проблемът му с предаването е това, че гости като историка Емил Джасим, канени да коментират като експерти, не са представени като лица на партията "Да, България", каквито са от година. По думите на програмния директор, който е от месец на поста, вече идвали оплаквания за "изкривяване на информацията" и вероятно щели да идват и други писма. В друга публикация на ПИК от днес екипът на предаването е наречен "лекетата на Севда Шишманова", а гостите му - "апостоли на протестите".

Dnevnik.bg