Демократите в Сената на САЩ са се съгласили на компромис, за да може да се приеме планът за временно финансиране на правителството и да спре парализата на федералните служби (shutdown), предадоха световните агенции, цитирани от БТА.

Председателят на демократите в Сената Чък Шумър посочи, че след множество обсъждания, предложения и контрапредложения, двамата с ръководителя на републиканците са постигнали съгласие.

Неколцина сенатори демократи очакват днес да бъде гласувана резолюция за продължаване до 8 февруари на временното финансиране на федералното правителство, чиято работа остана парализирана вече трети ден.

Досега демократите отказваха да гласуват за продължаването без солидни гаранции за оставането в САЩ и получаването на законен статут на "мечтателите" - младежи, пристигнали незаконно в САЩ, когато са били деца.

Парализата на федералните агенции започна в събота сутринта, което попречи на хиляди държавни служители да отидат на работа днес. Президентът Доналд Тръмп обвиняваше за нея демократите и днес повтори критиките си към тях с публикация в "Туитър".

Долната камара на Конгреса - Камарата на представителите - също ще трябва да прегласува текста, тъй като резолюцията на Сената се различава от гласуваната в Камарата в петък.

Дневник