Носителят на Световната купа по сноуборд в алпийските дисциплини за 2016 г. Радослав Янков ще е знаменосец на българската делегация по време на откриването на зимните олимпийските игри в Пьонгчанг.

Церемонията с традиционния парад на спортистите ще се състои на 9 февруари на олимпийския стадион в южнокорейския курорт.

Решението е съгласувано с Янков и неговия щаб и те са приели, съобщи председателят на Българския олимпийски комитет (БОК) Стефка Костадинова по време на днешното общо събрание на организацията.

Янков ще бъде един от 19-те български спортисти в Пьонгчанг. Той ще запише второ поредно участие на олимпийски игри. Преди четири години в Сочи българинът завърши 21-и в паралелния слалом и 25-и в паралелния гигантски слалом.

В Пьонгчанг ще има старт само в паралелния гигантски слалом, а Янков е един от фаворитите за медалите. През миналия сезон той спечели малката световна купа в тази дисциплина.

Янков ще е вторият сноубордист, който ще е знаменосец на България в церемонията по откриването на игрите, след Александра Жекова във Ванкувър през 2010 г. Пред четири години в Сочи знаменосец беше състезателката в алпийските ски Мария Киркова.

Дневник