Франция ще наеме допълнителни 95 митнически служители тази година, за да се справи с последиците от Брекзит по границите си, заявиха служители, цитирани от "Ройтерс". Така броят на допълнителния персонал, фокусиран върху Великобритания, който ще се наеме през 2018 г., ще достигне 250 души.

Като доказателство, че европейските страни правят конкретни стъпки, за да се справят с евентуално връщане на митническите проверки при търговията с Великобритания, френските митници вече обявиха новите позиции на уебсайта си.

Крайният срок за кандидатстване за близо 35 позиции на летище "Шарл дьо Гол" е 23 февруари. Според "Ройтерс" това показва колко належаща може да е нуждата от нов персонал на фона на наближаващата дата за излизане на Великобритания от ЕС през март 2019 г. Други нови назначения ще има близо до Кале в Северна Франция, близо до Мец на изток и в Нормандия.

Шефът на френските митници коментира, че набирането на персонал ще става по специална ускорена процедура. Около 250 митнически служители ще бъдат назначени тази година, за да работят по въпроси, свързани с Брекзит, а следващата година се очакват още назначения, каза той пред "Ройтерс".

В момента Великобритания няма митническа граница с ЕС, но такава е вероятно да бъде установена, след като напусне блока. Ако Лондон и Брюксел не успеят да постигнат търговска сделка, всяка страна ще започне да налага вносни мита върху стоките на другата.

Великобритания казва, че ще се стреми към възможно най-свободната търговия с ЕС след Брекзит. Детайлните преговори предстои да започнат.

Дневник