Бившата №1 Каролин Вознячки и голямата изненада на турнира Елиз Мертенс са първите полуфиналистки в дамския Australian Open. В четвъртък 27-годишната датчанка и 22-годишната белгийка ще се изправят в битка за място на финала в Мелбърн.

Вторият полуфинал ще бъде определен в сряда. Шампионката от 2016 г. Анжелик Кербер ще играе с финалистката от US Open Мадисън Кийс в първия мач, а световната №1 Симона Халеп среща Каролина Плишкова в последния четвъртфинал.

Вознячки, която преследва първата си титла от Големия шлем, премина през тежък мач с Карла Суарес Наваро. Датчанката доминираше на корта и спечели първия сет на нула. Испанката обаче за пореден път демонстрира борбения си характер и вкара мача до трети сет.

Вознячки все пак оправда ролята на фаворит и спечели с 6:0, 6:7 (3), 6:2. Тя можеше да приключи мача в два сета, но пропусна мачбол при 5:4 във втората част. 40 минути по-късно датчанката изпусна още една възможност да спечели двубоя, но успя при третия си мачбол.

В дневната сесия Мертенс поднесе една от големите изненади на турнира. Белгийката, която заема 37-ото място в световната ранглиста, отстрани поставената под №4 Елина Свитолина след безапелационна победа с 6:4, 6:0 за 73 минути.

Мертенс постигна втората си победа срещу тенисистка от топ 10. Досега най-доброто й представяне в Големия шлем беше достигането до третия кръг на миналогодишния "Уимбълдън". В Мелбърн тя играе едва петия си турнир от Шлема, като в три от предишните четири отпадна още на старта.

Dnevnik.bg