„Фейсбук" ще направи контрола над личните данни на своите над 2 млрд. потребители по-лесен в отговор на нова европейска регулация, която влиза в сила през май. Това обяви главният оперативен директор на фирмата Шерил Сандбърг на конференция в Брюксел.

"Създаваме нов център за неприкосновеност на глобално ниво. Той ще събере на едно място основните настройки на "Фейсбук" и ще направи управлението на личните данни по-лесно", каза тя.

Общият регламент за защита на личните данни (GDPR) е най-голямата реформа по отношение на неприкосновеността от създаването на интернет насам, отбелязва агенция "Ройтерс".

Компаниите, които нарушават правилата, са застрашени от глоби в размер на 4% от глобалния им оборот или 20 млн. евро, в зависимост коя сума е по-голяма.

Самата "Фейсбук" е обект на няколко проверки от различни европейски регулатори, сред които белгийските и френските агенции за защита на личните данни. Белгийската агенция разпространи преди време доклад, в който показваше, че компанията следи дейността в интернет дори на хора, които нямат регистрация в нея.

В четвъртък се очаква и решение на Съда на Европейския съюз, свързано с дело, водено от докторанта по право Макс Шремс. Магистратите трябва да решат дали "Фейсбук" може да бъде съдена в европейски съдилища и дали срещу нея могат да се предявяват колективни искове.

Dnevnik.bg