Тъкмо преди потопа, описан в Библията и Корана, Ной се е обадил на един от синовете си, използвайки мобилен телефон, и му казал да дойде, за да се спаси от бедствието. Това твърдение вероятно звучи като шега за мнозина в академичните среди. Не и за университетския преподавател Явуз Йорнек, който в интервю за турската държавна телевизия TRT1 настоя, че има доказателства в негова подкрепа.

Йорнек, който преподава в Истанбулския университет, във Факултета по морски изследвания, за пръв път изложи теорията си пред медиите за друга турска телевизия на 6 януари. Оттогава университетът му го е помолил да спре да я разпространява - но само засега. "Казаха ми: не говори за това сега, можеш да продължиш да доказваш твърденията си, когато нещата се успокоят", казва ученият, цитиран от "Хюриет дейли нюз". Според него при първото участие телевизията, за която говори през януари, не му е дала време да се защити.

"Ядосаха ме и не можах да обясня думите си точно. Когато казах "мобилен телефон", всички започнаха да говорят срещу мен. Ако ме бяха оставили, щях да мога да го докажа." Той обаче твърди и че е получил сериозна подкрепа от зрителите, видели първото му участие, и някои от тях дори предложили да преведат негов труд на английски език.

"Имало е огромни, 300-400-метрови приливни вълни, а синът (на Ной) е бил на много километри разстояние. Коранът казва, че Ной е говорил със сина си. Но как са успели да се свържат? Чудо ли е било? Може би. Но ние вярваме, че той е общувал със сина си с мобилен телефон", каза Йорнек на 6 януари, без да уточни кого има предвид, казвайки "ние". "Защо бихте изпратили гълъб, когато е имало напреднали технологии?"

В Библията не се споменава конкретен разговор на Ной с никое от децата му непосредствено преди потопа.

Именно в Турция, в източния окръг Агръ, изследователи обявиха през 2010 г., че са намерили останките на Ноевия ковчег, заровен под снега и вулканични отломки. Според Йорнек Ной е изградил ковчега от стомана, а за да го придвижва, е използвал ядрена енергия.

Dnevnik.bg