Използването на видеповторения на световното първентво по футбол е с една стъпка по-близо до финализиране след положителни оценки на една от заключителните срещи. Последното решение ще бъде взето през март, но в понеделник Международния борд на футболните асоциации (IFAB) постави добра оценка на почти двугодишните тестове със системата.

Окончателната оценка за видеосъдиите и системата (VAR) ще бъде дадена на 3 март на сесията на IFAB, на която ФИФА ще контролира четири от осемте страни, които имат право да гласуват. Световната футболна централа отдавна иска повторенията да се въведат, за да се намалят споровете и грешките в мачовете.

На срещата присъстваха между технически експерти, съдии от ФИФА и учени от университета в Льовен, Белгия. Те са изготвили доклад на базата на повторения в 804 мача в повече от 20 различни надпревари.

"Дискусиите, които проведохме показват, че не е нужно да се правят допълнителни експерименти", каза Йоханес Холцмюлер, главен отговорник във ФИФА за технологичните иновации.

Според него системата за видеоповторения работи с точно от 98.9%. Цифрата не е 100, защото винаги има елемент на допустима грешка и субективен човешки фактор. "Няма как абсолютно всяка една ситуация да се гледа еднакво от различни хора", обясни той.

Системата за видеоповторения вече се използва в шампионатите на Германия и Италия, а освен това беше изпробвана и в двубоите от Купата на Лигата и ФА къп в Англия. От ФИФА заключиха, че грешки има, но това няма да е проблем за световното първенство в Русия през лятото.

"Ние ще държим да минем през сериозен процес на подготовка за толкова отговорен турнир. Ако системата не се докаже като успешна на световното първенство то е възможно повече да не я ползваме", съобщиха още от ФИФА.

Dnevnik.bg