Марсел Хиршер спечели нощния слалом в Шладминг и успя да се реваншира за загубата от големия си съперник Хенрик Кристоферсен преди няколко дни. Австриецът, който отстъпи в Кицбюел, този пъти беше безапелационен в друг старт на родна земяи постигна своята победа №54 в Световната купа. Така шесткратният носител на Големия кристален глобус се изравни с легендарния Херман Майер на второ място по победи при мъжете.

Хиршер и Херминатора са най-успешните австрийци, а пред тях в историята на спорта е единствено легендарния швед Ингемар Стенмарк с 86 победи. Във вечната ранглиста на Световната купа пред Хиршер са и три дами - Линдзи Вон, която продължава да се състезава (79). Анмари Прьодъл (62) и Врени Шнайдер (55).

На пистата Планай австриецът даде общо време 1:43.56, което беше достатъчно за победата. За девети път от началото на сезона Хиршер стъпи на най-високото стъпало на подиума. След първия манш той водеше с 19 стотни, но в края увеличи аванс си с още 20 стотни.

Трети на подиума се качи Даниел Юл. На практика тройката от старта в Кицбюел се повтори, но Хиршер и Кристоферсен размениха месата си.

"Много е хубаво да спечеля пред толкова много хора в Шладминг. Това е едно от любимите ми състезания и много го обичам", каза Хиршер след финала.

Това е втора победа за него в нощния слалом след 2012 година.

Състезанието в Шладминг обаче беше помрачено от грозно поведение на фенове, които замеряха Кристоферсен със снежни топки. След спускането си във втория манш Кристоферсен се оплака, че е бил ударен и гневно реагира, когато пресече финалната линия. Наложи се след състезанието Хиршер да успокоява съперника си, а организаторите също поднесоха извинения към норвежеца, заради поведението на публиката.

Подобна случка е рядкост в състезанията в алпийските ски, където публиката се слави с добро отношение към всички скиори.

В подреждането за Световната купа, Хиршер има 1154 точки и води със 174 пред Кристоферсен. В класирането в дисциплината слалом австриецът е със 734 точки, а вторият Кристоферсен изостава със 119.

През уикенда за мъжете предстоят спускане и гигантски слалом в Гармиш-Партенкирхен.

Провал за Шифрин в Кронплац

Носителката на Големия кристален глобус при дамите Микаела Шифрин се провали в гигантския слалом в Кронплац в последния старт на италианска земя през сезона. Американката, която води уверено в генералното класиране на Световната купа и през този сезон отпадна още в първия манш, след като пропусна врата.

Шифрин не завърши второ поредно състезание, след като в неделния супер гигантски слалом в Кортина д’Ампецо тя падна.

Състезанието в Кронплац спечели Виктория Ребенсбург, която постигна трети успех за сезона. Германката за трети път триумфира в гигантския слалом след старта на сезона в Зьолден и в Килингтън. 28-годишната германка записа време от двата манша 2:06.19 и изпревари само с три стотни от секундата Рагхилд Мовинкел от Норвегия.

След първото спускане Ребенсбург беше трета и изоставаше на девет стотни от норвежката. Втора пък беше представителката на домакините Марта Басино. Във втория манш Ребенсбург даде най-добро време с 12 стотни по-добро от Мовинкел и грабна победата, а трета на подиума се качи Федерика Бриньоне, която изостана на малко повече от половин секунда.

Топ 10 допълниха Басино, Сара Хектор, Теса Уорли, Естел Алфан, Ирене Куртони, Мелани Меяр и Венди Холденер.

За Ребенсбург това е 16-а победа и 38-и подиум в старт №215 от Световната купа. "Преди състезанието бях болна, но сега след като победих се чувствам много по-добре. Честно казано по време на спускането ми мислех, че не се представям добре, но пък дадох първо време", заяви германката след финала.

Победата на Ребенсбург в Кронплац завърза интригата в дисциплината. При три оставащи старта в гигантския слалом до края на сезона (Ленцерхайде, Офтершванг и финалите в Оре), германката има 422 точки и води с 37 пред Шифрин.


В генералното класиране американката е убедително начело с 1477 точки, а Ребенсбург, която е втора изостава с 843.

Следващите стартове при дамите са в Ленцерхайде. Там освен гигантския слалом, ще се проведат още слалом и отменената алпийска комбинация от Сен Мориц.

Dnevnik.bg