Война без правила, в която държавите се нападат с кибер атаки при неясни правила за реакция, може да се окаже един от шоковете на бъдещето според доклад за глобалните рискове на Световния икономически форум. Той бе разпространен броени дни преди събирането на глобални лидери, провеждано в момента в швейцарския курорт Давос. Днес тук се очаква да говори френският президент Еманюел Макрон, а в петък пристига американският президент Доналд Тръмп.

В доклада за рисковете авторите подчертават, че предложените от тях 10 "бъдещи шока" са по-скоро повод за размисъл, отколкото реално надвисваща опасност. Но е показателно, че сред водещите най-вероятни 5 риска за 2018 г., посочени от анкетираните политически и бизнес лидери, два са свързани с опасността от хаотична ескалация на напрежението в кибер пространството, стигаща до загуба на човешки живот. Това са кибер атаките кражбата/измамите с данни, поставени тази година на трето и четвърто място - веднага след притесненията от промените в климата.

"Нападателните кибер способности се развиват по-бързо от способността ни да се справяме в с враждебни инциденти. Това създава мъгла от несигурност, в която потенциални погрешни действия могат да доведат до спирала от ответни мерки", казват авторите. "Представете си, че жизнено важна национална инфраструктура е повредена от кибер атака и това води до срив на основни услуги и загуба на живот - натискът да се отвърне на удара ще расте бързо и може да предизвика верига от ескалиращи реакции."

Скоростта на събитията е огромен проблем - "ако атаката се развива по-бързо, отколкото нападнатата държава успява да идентифицира атакуващия, то отговорът може да се окаже погрешно насочен и да въвлече нови участници в един раразващ се конфикт".

Цялото това объркване е заредено с потенциал да ескалация, включително използване на конвенционални военни сили или неволно разрастване на последиците от конфликта и върху държави, които дори не са обект на нападение. Авторите призовават бързо да се изработят протоколи и правила за поведение в един бъдещ остър кибер конфликт, подобно на тези, които при конвенционална война осигуряват степен на предвидимост и забавяне на кризите.

"Концепции като прозрачност, пропорционалност и неразпространение на оръжия може да бъдат адаптирани за кибер пространството. Може би дори определени категории кибер оръжия може да бъдат забранени по същия начин, по който това се случи с биологичните и химическите оръжия."

Това се комбинира по особено опасен начин с друга част от секцията с десетте бъдещи шока - за отстъплението на демокрацията под натиска на популисти. "Демокрацията вече показва признаци на слабост пред лицето на дълбоки икономически, културни и технологични промени. Възможно е щетите да се окажат много по-дълбоки и обществения и политически ред да рухнат. Ако в една разделена наполовина страна поляризираните позиции се втвърдят до убеждение, че "победителят прибира всичко", увеличава се рискът политическият дебат да бъде заместен от форми на разцепление или физическа конфронтация."

Това, казват авторите, може да е повратен момент, след който започва спирала от насилие - особено, ако властите изгубят контрол и се намесят с непропорционална сила в полза на едната страна. "В някои държави, където има лесен достъп до оръжие или история на политическо насилие, може да избухне въоръжен конфликт. В други държави може да се стигне до извънредно положение, орязване на гражданските свободи и дори прекратяване на изборите в името на защитата на обществения ред.

Колкото повече усилваме стабилността и отговорността на демократичните институции, толкова по-малко вероятно е те да се огънат под натиск. Това може да изисква процес на политически и конституционни експерименти и дори може да означава инкорпориране във всекидневната демокрация на идеи от политиката след като е прикючил конфликт."


Dnevnik.bg