Премиерите на Гърция и Македония, Алексис Ципрас и Зоран Заев, ще обсъдят днес преговорите за името, които представители на Атина и Скопие водят отново от месец, съобщиха медии в Атина и Скопие.

Ципрас и Заев ще се срещнат в кулоарите на Световния икономически форум в Давос. Македонският премиер ще разговаря в следващите дни и с еврокомисаря по въпросите на разширяването Йоханес Хан, както и с други политически и бизнес лидери.

Срещата му с Ципрас обаче ще е особено важна на фона на напрежението около списъка с петте варианта за името, неофициално разпространяван от медии в двете страни след последния кръг преговори миналата сряда. В неделя десетки хиляди излязоха по улиците на Солун, за да протестират срещу включването на думата "Македония" в бъдещото име на страната, но премиерът в Атина предупреди, че не вижда проблем в употребата ѝ.

Говорителят на гръцкото правителство Дмитрис Дзанакопулос каза вчера, че Атина очаква напредък в спора за името и по-добра възможност за "намиране на взаимно приветливо решение." Той повтори позицията на Гърция, че решението може да включва "сложно име", съдържащо "географски" или "времеви" маркер и за всеобща употреба - т. е. включително за вътрешна от момента, в който Македония стане част от Европейския съюз или НАТО.

Dnevnik.bg