Бюджетът на община Шумен за 2018 г. в размер на 77 435 004 лв. бе приет днес от Общинския съвет. „За“ гласуваха 32 съветници, нямаше против, а 8 се въздържаха - групата на БСП и Добрин Чайлев от „Атака“.

По предложения на съветници към разходната част на бюджета бяха прибавени нови суми. Метин Джамбазов поиска да се заложат 40 хил. лв. за изграждане на гробищен парк на село Коньовец, което бе прието от администрацията. С 21 гласа „за“ и 11 „въздържал се“ съветниците гласуваха предложението на Седат Кадир общината да отдели 38 800 лв. за агрегат на Комплексния онкологичен център.

В бюджета бяха увеличени средствата за местни дейности по селата в общината от 80 хил. лв. на 120 хил. лв. Те ще се разпределят и по нова процедура. Идеята бе на Пламен Петков. Той предложи сумата от 120 хил.лв. да се раздели на общия брой на жителите с настоящ адрес по селата, а частта, която ще получи дадено кметство, да се изчисли, като сумата за 1 жител се умножи по броя на живеещите по настоящ адрес в него. Според Петков на един жител на село се пада по 8,61 лв. До 15 март кметовете трябва да проведат общо събрание във всяко село, на което да се реши за какви ремонти ще отидат средствата. Протоколът от събранието и план-сметката за нужните ремонти ще се представят на кмета на общината. 

Сумата от 120 хил. лв. бе приета от администрацията, но тя не се съгласи с предложената процедура. За това новата методика за разпредлението на средствата бе подложена на гласуване и Общинският съвет я одобри с 24 гласа „за“ и 15 „въздържал се“.

След приемането на бюджета ресорният заместник-кмет Татяна Костова го определи като бюджет на растеж и на финансова стабилност. „Миналата година макрорамката бе 71 млн. лв., за тази е над 77 млн.лв., това е растеж от 7 млн. Искам да уверя шуменци, че средствата, които ще отидат за образование, строителство и екология ще подобрят условията на живот в града“, каза Костова.

ШУМ.БГ