55-годишен мъж от Шумен предотврати телефонна измама след проявена съобразителност. Спасени са хиляди левове, евро и злато, съобщиха от пресцентъра на полицията.

Ало измамници позвънили в събота на домашния телефон на 72-годишна шуменка. Започнали със сценария с болен роднина, който се нуждае от пари за лечение. Тя се усъмнила, но при второ обаждане вкарали в обръщение сценария с акцията за залавяне на измамници.

Мнимият полицай накарал жената да постави в торба всичките си пари и ценности и да ги прибере в хладилника.

На следващата сутрин пак й се обадил и попитал дали парите са още в хладилника. След като потвърдила, й наредил да ги постави заедно с дрехи в сак и да чака. След малко й казали, да излезе да даде чантата на мъж пред дома й. Тя така и направила.

Случаят би приключил тук, ако не беше 55-годишният шуменец, нает от измамниците.

Мъжът имал пусната обява за продажба на куче. В събота му се обадил мъж, който проявил интерес. Попитал го дали може да закара четириногото в Русе, тъй като иска да го купи, но няма възможност да пътува. Обещал му да му покрие пътните, ако не се стигне до продажба. Продавачът се съгласил. В неделя сутринта "купувачът" го питал дали е тръгнал. Помолил го за услуга - да отиде до един адрес в града, да вземе сак и да го донесе заедно с кучето.

Така "мулето" и измамената се срещнали. Мъжът взел сака и тръгнал към Русе. По телефона обаче "купувачът-измамник" започнал да му дава странни инструкции - от къде да мине, къде точно да отиде, няколко пъти мястото било сменено. Така мъжът се усъмнил, че е вкаран в схема и решил да действа.  В Русе, вместо да иде на адреса, спрял колата точно пред полицията. Влязъл вътре и разказал всичко.

В сака, увити в тениска и спортно яке, имало 7 270 лева, 1120 евро, четири златни пръстена, един синджир и два чифта обеци.

Работата по образуваното досъдебно производство продължава, казаха от полицията, но ало измамниците не са хванати.

Две други телефонни измами обаче са успели в Шумен и Нови пазар през уикенда.

В събота по обед звъннали на 67-годишна жена от Шумен. Обяснили, че искат съдействието й за акция на полицията за залавяне на измамници.  Посъветвали я да постави всичките си ценности в торба, за по-голяма тежест, когато ги заловят и ги съдят. Жената хвърлила през терасата торба с международния си паспорт, 4 900 лева и 50 евро.

Пак на 26-ти на стационарен телефон в Нови пазар неизвестен се обадил на 71-годишна жена и се представил за Павлов - началник на полицията в града. Обяснил й, че се провежда операция за залавяне на телефонни измамници и имат нужда от съдействие. Жената събрала 500 лева и ги занесла до „Бялата чешма“, където ги оставила под камък. След около един час мнимият инспектор й звъннал, за да й благодари за съдействието и заявил, че парите ще й бъдат върната в 16,00 часа.

По двата случая също са образувани досъдебна производства.

ШУМ.БГ